Maurice Béjart

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Maurice-Jean Berger (n. 1 ianuarie 1927 — d. 22 noiembrie 2007), a fost un dansator și coregraf francez.

Viața[modificare | modificare sursă]

Maurice Bejart s-a născut la 1 ianuarie 1927, în Marsilia. A debutat la Paris, unde, în 1954, a înființat Ballets de l’Etoile, care a devenit în 1957 Ballet-Theatre de Paris.

Celebrul coregraf s-a stabilit în 1960 la Bruxelles unde a înființat "Ballet du XXe Siecle".

Bejart și-a făcut cea mai mare parte a studiilor de dansator alături de dansatori precum Egorova, de Rousanne și de Leo Staats.

Coregraful s-a lansat cu adevărat pe muzica lui Chopin, sub îndrumarea lui Jean Laurent. În 1955, în cadrul Ballets de l’Etoile, face dovada talentului său coregrafic cu "Symphonie pour un homme seul", fiind primit cu mult entuziasm de presă și public.

Remarcat de directorul Theatre Royal de la Monnaie, Maurice Huisman, Bejart a realizat spectacol „Sacre du Printemps” (1959), apoi a înfiintat "Ballet du XXe Siecle", cu care a cutreierat întreaga lume. In 1961 a pus in scena celebrul Bolero al lui Maurice Ravel, împreună cu Jorge Donn, apoi „Messe pour le temps present” (1967) și „L’Oiseau de feu” (1970).

1988

Regizor de teatru (Regina verde, Casta Diva, Cinq No modernes, A-6-Roc), de opera (Salome, Traviata si Don Giovanni), realizator de filme (Bhakti, Paradoxe sur le comedien...), Maurice Bejart a publicat și o serie de cărți (roman, amintiri, jurnal intim, piesă de teatru).

Maurtice Bejart a fost ales membru al Academiei des Beaux-Arts al Institutului Franței și a primit de la Papa Ioan Paul al II-lea, în 1995, distincția Together for Peace Foundation, iar orașul Lausanne i-a conferit Premiul Grand Siecle

Vezi și[modificare | modificare sursă]