Sari la conținut

Matija Nenadović

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Matija Nenadović
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Brankovina⁠(d), Districtul Kolubara, Serbia Modificați la Wikidata
Decedat (77 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Valjevo, Districtul Kolubara, Serbia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBrankovina[*][[Brankovina (place in Kolubara District, Serbia)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiAleksa Nenadović[*][[Aleksa Nenadović (Ottoman noble)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiLjubomir Nenadović[*][[Ljubomir Nenadović (Serbian writer, diplomat, minister of education and member of the Serbian Royal Academy)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Principatul Serbiei Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Ortodoxă Sârbă Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
istoric
cleric[*]
diplomat Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba sârbă[2][3] Modificați la Wikidata
Prim-ministru al Serbiei[*] Modificați la Wikidata
În funcție
 – ianuarie 1807
Succedat deMladen Milovanović[*][[Mladen Milovanović (politician sârb)|​]]
Ambasador Modificați la Wikidata

Semnătură

Matija Nenadović (în sârbă Матеја Ненадовић; n. , Brankovina⁠(d), Districtul Kolubara, Serbia – d. , Valjevo, Districtul Kolubara, Serbia), cunoscut și sub numele de Prota Mateja, a fost un arhipreot, scriitor și politician sârb, care a deținut funcția de prim-ministru al Serbiei între anii 1805 și 1807. A fost un lider de seamă în cadrul Primei Răscoale Sârbe.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Monumentul lui Matija Nenadović din Valjevo

La vârsta de șaisprezece ani, a fost hirotonit preot, iar câțiva ani mai târziu a fost promovat la rangul de arhipreot (în sârbă Протојереј), cunoscut colocvial drept prota (în sârbă прота) al orașului Valjevo. Tatăl său, Aleksa Nenadović, Knez (magistrat-șef) al districtului Valjevo, era unul dintre cei mai populari și respectați oameni printre dintre sârbi la începutul secolului al XIX-lea. Când cei patru lideri ai ienicerilor din sangeacul de Semendria au considerat că singura modalitate de a preveni o răscoală generală a sârbilor era să îi intimideze prin uciderea tuturor conducătorilor lor principali, Aleksa Nenadović (1749–1804) a fost una dintre primele victime. Politica ienicerilor, în loc să prevină, a provocat imediat o răscoală generală a sârbilor împotriva turcilor.

Prota Mateja a devenit locotenent-comandant al insurgenților din districtul Valjevo (1804), dar nu a deținut această funcție pentru mult timp, deoarece Karađorđe l-a trimis în 1805 într-o misiune secretă la Sankt Petersburg, iar ulterior l-a angajat aproape constant ca trimis diplomatic al Serbiei în Rusia, Austria, București și Constantinopol. După căderea lui Karađorđe (1813), noul lider al sârbilor, Miloš Obrenović, l-a trimis pe Prota Mateja ca reprezentant al Serbiei la Congresul de la Viena (1814–1815), unde a pledat neobosit cauza sârbilor.

Memoriile lui Prota Mateja (Memoari Prote Mateje Nenadovića) sunt cea mai valoroasă sursă pentru istoria primei și a a doua răscoale sârbe împotriva turcilor.

El a avut un frate, Sima, care a fost voievod. Unchiul său patern, Jakov Nenadović, a jucat un rol la fel de important în Serbia, fiind primul ministru de interne. Mateja Nenadović a avut un fiu, Ljubomir Nenadović.

Nenadović a fost francmason.[4]

Opere[modificare | modificare sursă]

Este cel mai cunoscut pentru lucrarea sa Memoriile Protei Nenadović. De asemenea, a scris și alte memorii și literatură documentară.

Moștenire[modificare | modificare sursă]

Este inclus în cartea Cei 100 cei mai proeminenți sârbi.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Matija Nenadović, Hrvatska enciklopedija[*][[Hrvatska enciklopedija (Croatian national encyclopedia)|​]] 
  2. ^ IdRef, accesat în  
  3. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ „Početna”. Velika Masonska Loža Srbije (în sârbă). Accesat în .