Masacrul de la Ghiumri din 2015

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Masacrul de la Ghiumri din 2015
Localitate în Provincia Shirak din Armenia
LocGhiumri, Provincia Shirak, Armenia
Data12 ianuarie 2015
6:10 - 6:30
Tip atacomor în masă
ArmeAK-74, baionetă cuțit⁠(d)
Morți7[1][2]
SuspecțiValeriu Permiakov

Masacrul din 2015 de la Ghiumri a fost un omor în masă a șapte membri ai familiei armene Avetisian din Ghiumri, Armenia, pe 12 ianuarie 2015. Suspectul, Valeriu Permiakov, militar rus din cadrul Bazei Militare a 102-a Rusă, a fost arestat de Gărzile de Frontieră Ruse⁠(d) din cadrul Armeniei, lângă hotarul cu Turcia, și a fost trimis în custodie la baza de la Ghiumri pentru mai multă investigație sub jurisdicție rusă. Au rezultat demonstrații spontate la Ghiumri și la Erevan, prin care s-a cerut judecarea și condamnarea lui Permiakov în Armenia. Răspunsul guvernului la situație, perceput drept inadecvat, a cauzat reacții publice puternice în Armenia de la începutul anului 2015.[3] În august 2016, Permiakov a fost condamnat pe viață pentru omor de curtea armeană; sentința curții a fost aprobată în decembrie 2016 de Curtea de Apel din Erevan.[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Armenian baby becomes seventh casualty of killing spree blamed on Russian soldier”. Reuters. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Gyumri Family Murder Death Toll Rises to 7: Little Seryozha succumbs to stab wounds in hospital”. ArmeniaNow. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Karapetyan, Armen (). „Armenia: Murder Case Strains Relations with Moscow”. Institute for War and Peace Reporting. 
  4. ^ Appeals Court Upholds Life Sentence for Russian Soldier Convicted of Murder of Armenian Family