Marta Vančurová

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Marta Vančurová

Marta Vančurová în Îndrăgostiții anului unu (1974)
Date personale
Născută (75 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Praga, Cehoslovacia[4] Modificați la Wikidata
CetățenieCehoslovacia Cehoslovacia
Ocupațieactriță de teatru
actriță de film
Limbi vorbitelimba cehă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materAkademie múzických umění v Praze[*][[Akademie múzických umění v Praze (University in Prague)|​]]
Ani de activitate1970–2019

Marta Vančurová (n. , Praga, Cehoslovacia) este o actriță cehoslovacă. Între anii 1970–2018 a apărut în peste 30 de filme și emisiuni de televiziune. În 2019, a jucat în mai multe spectacole la Theatre Studio DVA.[5] Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Îndrăgostiții anului unu (1973), Un horoscop cu bucluc (1974), Rusalka (1977) și Umbrele verii fierbinți (1978).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Marta Vančurová s-a născut pe 7 septembrie 1948 în Lhotka, Praga.[6] La acea vreme, Lhotka era încă o adevărată suburbie a marelui oraș, aici Marta a câștigat o relație de viață cu natura. Drumul ei către teatru a dus-o Corul de radio pentru copii al lui Bohumil Kulínský, unde de la vârsta de 10 ani mergea în mod regulat să cânte. Regizorul Josef Henke și-a ales odată trei dintre membrii săi, inclusiv Marta, pentru a cânta într-un basm radio. Fragila Marta i-a atras atenția și a invitat-o ​​la filmările piesei radiofonice „Malba na dřevě” (Pictură pe lemn) a lui Ingmar Bergman, unde a întâlnit pentru prima dată actori profesioniști.

După absolvire, a părăsit corul, a lucrat într-un institut hidrometeorologic și s-a gândit să studieze fizica. În viață, a fost mereu atrasă de perspectiva a ceva nou, așa că a aplicat la DAMU și s-a pregătit singură pentru examene. Și a ieșit, în toamna lui 1968 a început să studieze la DAMU (Facultatea de Teatru a Academiei Artelor Spectacolului din Praga). Colegii ei de clasă au inclus Kateřina Macháčková, Tomáš Töpfer, Jiří Lábus, Eva Trejtnarová și alții. Ei erau încă școliți de Rudolf Hrušínský în primul an.

În 1972, a absolvit cu succes DAMU și, ulterior, a obținut un loc de muncă la Teatrul Realist al lui Zdenek Nejedlý (acum Teatrul lui Švand).

A început să joace în filme ca studentă, primul ei rol principal și imediat principal a fost Zdena în piesa experimentală a lui Jiří Suchý Mireasa (1970). Abia în filmul lui Jaroslav Balík Îndrăgostiții anului unu (1973) a atras atenția criticilor și a telespectatorilor, în care a interpretat personajul complex al Helenei retrase, care a fost marcată de diverse experiențe din război.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Marta Vančurová”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ a b Czech National Authority Database, accesat în  
  3. ^ a b Marta Vančurová, The Fine Art Archive 
  4. ^ The Fine Art Archive, accesat în  
  5. ^ „Vančurová Marta « Studio DVA divadlo”. www.studiodva.cz. Accesat în . 
  6. ^ Marta Vančurová na csfd.cz

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Marta Vančurová la Wikimedia Commons