Sari la conținut

Marta și Maria din Betania

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Andrei Mironov. Hristos în Casa Martei și Mariei
Diego Velasquez. Hristos în Casa Martei și Mariei. În prim plan sunt bucătăreasa și slujnica, Iisus cu Marta și Maria sunt reflectate în oglinda de pe perete.
Henryk Siemiradzki. Hristos în Casa Martei și Mariei

Marta și Maria sunt personaje din Noul Testament, surorile lui Lazăr din Betania, în casa cărora a stat Iisus Hristos.[1][2][3][4]

Sfintele Mironosițe Maria și Marta sunt pomenite de Biserica Ortodoxă în Duminica a 3-a după Paști (sărbătoare mobilă),[5] de Biserica Catolică la 22 iulie.

Diferitele personaje ale surorilor – Marta practicantă și Maria contemplativă – au devenit simbolul diferitelor atitudini din viața creștinilor.[6]

Pe când era pe drum cu ucenicii Săi, Isus a intrat într-un sat. Și o femeie, numită Marta, L-a primit în casa ei. Ea avea o soră numită Maria, care s-a așezat jos, la picioarele Domnului, și asculta cuvintele Lui. Marta era împărțită cu multă slujire, a venit repede la El și I-a zis: „Doamne, nu-Ți pasă că soră-mea m-a lăsat să slujesc singură? Zi-i dar să-mi ajute.” Drept răspuns, Isus i-a zis: „Marto, Marto, pentru multe lucruri te îngrijorezi și te frămânți tu, dar un singur lucru trebuie. Maria și-a ales partea cea bună, care nu i se va lua.” – Luca Capitolul 10:38-42

În plus, ambele femei au fost martorii învierii fratelui lor Lazăr, săvârșită de Isus Hristos în Betania. Ioan Teologul o menționează pe Maria ca fiind femeia care a spălat picioarele lui Isus cu parfum, dar acest lucru contrazice datele celorlalți trei evangheliști.

Tradiția Sacră include surorile printre femeile purtătoare de mir (Mironosițe).

În catolicism, Maria din Betania este identificată cu păcătoasa care a spălat picioarele lui Isus în casa lui Simon leprosul (vezi Cina de la Betania) și cu Maria Magdalena și este considerată o prostituată pocăită.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Marta | Sfinţi Catolici - Part 2, Sfinţi Catolici,   Text " Un catalog al sfinţeniei universale " ignorat (ajutor)
  2. ^ Collins, John N. (). „A Monocultural Usage: διακον – words in Classical, Hellenistic, and Patristic Sources”. Vigiliae Christianae. 66 (3): 287–309. doi:10.1163/157007211X586098. ISSN 0042-6032. 
  3. ^ D'Angelo, Mary Rose (). „Women Partners in the New Testament”. Journal of Feminist Studies in Religion. 6 (1): 65–86. ISSN 8755-4178. JSTOR 25002123. 
  4. ^ CARTER, WARREN (). „Getting Martha out of the Kitchen: Luke 10:38–42 Again”. The Catholic Biblical Quarterly. 58 (2): 264–280. ISSN 0008-7912. JSTOR 43724275. 
  5. ^ Sfintele Mironosițe Maria și Marta, surorile Dreptului Lazăr | Doxologia, doxologia.ro 
  6. ^ Marta | Sfinţi Catolici, Sfinţi Catolici,   Text " Un catalog al sfinţeniei universale " ignorat (ajutor)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]