Marius Conkan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Marius Conkan
Date personale
Născut1988
Naționalitateromân
Ocupațiepoet

Marius Conkan (n. 27 februarie 1988) este un poet român contemporan.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut și a copilărit în localitatea Rodna, din județul Bistrița-Năsăud. În prezent este doctorand al Facultății de Litere din Cluj, cu o teză despre lumi alternative. A publicat poezie, studii literare și cronici în revistele "Steaua", "Echinox","Poesis International", "Tiuk", "Tomis", "Exquisite Corpse" (revistă editată de Andrei Codrescu), precum și pe LiterNet. A fost redactor al revistei Echinox. A debutat editorial în aprilie 2009, cu volumul Soporia, apărut la editura Vinea. În 22 decembrie 2009 i s-a acordat premiul pentru debut în poezie al revistei "Mișcarea literară". A fost nominalizat la Premiul Național de Poezie "Mihai Eminescu", Opera Prima, 2010. În 23 mai 2010 i s-a decernat Premiul Național "Tudor Arghezi", pentru Opera Prima.

Volume publicate[modificare | modificare sursă]

Soporia, editura Vinea, București, 2009.

Ținutul Celălalt, poem-roman, scris în colaborare cu Ruxandra Cesereanu, editura Cartea Românească, 2011.

Extazul Sfântului Markon, editura Tracus Arte, București, 2012.

Antologii[modificare | modificare sursă]

- a publicat studiul Analepse și prolepse privind second life, în antologia De la fictiv la real. Imaginea, imaginarul, imagologia, coordonată de Andi Mihalache și Silvia Marin-Barutcieff, editura Universității "Alexandru Ioan Cuza", Iași, 2010.

- poezii în antologia The Vanishing Point that Wistles, Talisman House, 2012.

Referințe critice[modificare | modificare sursă]

"Cine își poate închipui un ospiciu fictiv, populat cu personajele chinuite ale lui Egon Schiele, adaptate la vremurile noastre (adică la începutul de mileniu trei), are în față această carte-lume, soporia, scrisă de Marius Conkan. Un microcosm care conține spaime, ghemuiri, răsuciri spasmodice și fantasme, migălite fiecare în cotloanele și sipetele lor. soporia este violentă, dar violența ei este râvnită a fi cathartică. Tocmai de aceea nuanțele psihanalitice ale acestei cărți-lume sunt făcute să limpezească substraturile de frică, suferință și oroare care zac în noi toți, făpturi umane supuse unei condiții adesea impuse și neasumate întru totul. Poemele acestei cărți sunt, metaforic și simbolic vorbind, niște cămăși de forță care pot fi îmbrăcate sau nu: esențial este faptul că ele au fost croite, cusute și descusute de un poet vizionar care știe ce vrea de la sine și de la cititorii săi. "Delirul" lui este moștenit de la întunecații poeți ai secolelor trecute, dar, în același timp, este personalizat printr-o sensibilitate hipertrofiată aparte." (Ruxandra Cesereanu).

"...din acest „ospiciu fictiv”, continuat și în a treia secțiune a cărții – entry for death –, se naște un poet a cărui carte de debut poate fi considerară una dintre cele mai bune ale întregului val poetic născut, la noi, în ultimii cinci ani." (Gellu Dorian, în revista "Convorbiri literare", nr. 10/2009).

"Fie că vorbește despre animalul-pereche, despre metrosexual, despre întâlnirea înspăimântătoare a celui care scrie alerg înăuntrul craniului meu cu craniul meu în mână sau despre emopoezie, manechinul care pozează în fața ratării sau "patria noastră" care se rezumă la servilism prostituție și umilință, Marius Conkan își construiește o intrare rapidă, tăioasă; iar acestea sunt și un fel de facultăți ale poeziei sale instruite acid pentru supraviețuire." (Florin Balotescu, în revista "Steaua", nr. 10-11/2009).

Legături externe[modificare | modificare sursă]