Marina Vlady

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Marina Vlady
Marina Vlady-2009.jpg
Date personale
Nume la naștere Catherine Marina de Poliakoff-Baïdaroff Modificați la Wikidata
Născută (79 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Clichy, Franța[1] Modificați la Wikidata
Frați și surori Hélène Vallier[*]
Olga Varen[*]
Odile Versois[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Vladimir Vîsoțki ()
Robert Hossein ()
Jean-Claude Brouillet[*] () Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupație actriță
cântăreață
scriitoare
actriță de film[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Partener(ă) Léon Schwartzenberg[*]  Modificați la Wikidata
Premii Cannes Film Festival Award for Best Actress[*] ()
Medal of Pushkin[*]
Prezență online
Marina Vlady

Marina Vlady (n. Marina de Poliakoff-Baidaroff, 10 mai 1938) este o actriță franceză de film. A fost căsătorită cu celebrul cantautor rus al anilor Uniunii Sovietice, Vladimir Vîsoțki. Marina Vlady este autoarea unui roman memorialistic, în care sunt menționate foarte multe amănunte despre viața, inclusiv relația celor doi artiști.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Marina, cea mai mică dintre surorile Poliakoff-Baidaroff a văzut lumina zilei la Paris, la 10 mai 1938. La îndemnul mamei sale, fostă balerină, mica Marina urmează, ca și surorile ei Olga, Helen și Odille, școala de balet. La 10 ani este chemată în studioul de la Neuilly de către regizorul Jean Gehret la sugestia lui Odile Versois, pentru a debuta într-un film în care aceasta era protagonistă.

Farmecul și candoarea malițioasa a acestei bebe-vamp cum a fost supranumită, cuceresc in scurtă vreme publicul european, și, film dupa film, paralel in Franța și Italia, cariera Marinei Vlady se consolidează, făcând din ea una dintre vedetele de frunte ale ecranului. Memoriabile au rămas aparițiile ei din filme precum Vrăjitoarea, Zile de dragoste, Crimă și pedeapsă, Simfonia dragostei, Sentința, Canaliile, dragostei, Sentința, Canaliile, Prințesa de Cleves, Mincinoasa, Climate.

Un capitol important din viața profesională a Marinei Vlady a fost colaborarea cu Robert Hossein, cineastul care a știut să exploateze la maximum darurile ei înăscute de comediană, relevându-le in filme ca Iartă-ne greșelile, Noaptea spionilor. În România a turnat Steaua fără nume, în regia lui Henri Colpi. A devenit o vedeta internațională, fiind solicitată deopotriva in studiourile europene și cele americane.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b "Marina Vlady", Gemeinsame Normdatei, accesat în 14 august 2015 
  2. ^ SNAC, accesat în 9 octombrie 2017