Maria von Vetsera

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Maria von Vetsera
Vetsera 1888 2.jpg
Maria von Vetsera
Date personale
Născută 19 martie 1871
Viena, Austro-Ungaria[1]
Decedată 30 ianuarie 1889
Castelul Mayerling, Austria
Locul înmormântării Heiligenkreuz Abbey[*]
Părinți Helene von Vetsera[*]
Cetățenie Austria
Activitate
Loc de odihnă Heiligenkreuz Abbey[*]
Partener(ă) Prințul Rudolf al Austriei

Maria von Vetsera (Maria Alexandrine Freiin von Vetsera) (n. 19 martie 1871, Viena – d. 30 ianuarie 1889, Castelul Mayerling) a fost o baronesă austriacă, iubita lui Rudolf, Prinț Moștenitor al Austriei.

Mormântul Mariei von Vetsera

Biografie[modificare | modificare sursă]

Maria Vetsera a fost fiica baronului Albin Vetsera și a Helenei Baltazzi. Ca și alte fete tinere de la curte, ea a fost fascinată de Arhiducele Rudolf, pe care îl cunoscuse în 1888 la o cursă de cai din Freudenau. Gabriel Dubray, profesorul ei de franceză, a scris într-un articol în „Paris Matin” despre entuziasmul cu care tânăra i-ar fi povestit această întâlnire cu arhiducele. În continuare, apar în presă fotografii și comentarii scurte, care vor schimba radical viața tinerei Maria, ea devenind obsedată de figura prințului și începând să colecționeze toate articolele din ziare ce se refereau la acesta. Observând comportarea ciudată a Mariei, mama ei decide să o îndepărteze de prinț și organizează o călătorie cu ea în Anglia cu speranța că astfel îl va uita. În ciuda încercărilor mamei de a o distanța de prinț, Maria îl va întâlni pe Rudolf de mai multe ori în taină, întâlniri amoroase secrete înlesnite de baroana Larisch, o verișoară a prințului, și de Agnes Jahoda, camerista Mariei.

Pe 28 ianuarie 1889, către ora 15, cei doi îndrăgostiți s-au întâlnit la castelul de vânătoare al prințului, în Mayerling. Prințul își petrecuse noaptea dinaintea acestei întâlniri cu Mizzi Caspar, o amantă, care ulterior va povesti că Rudolf, contrar obiceiurilor sale, era turmentat. În dimineața zilei de 30 ianuarie 1889 au fost găsite cadavrele prințului și al Mariei. Medicul de casă a constatat că Maria murise prin împușcare. Se presupune că prințul ar fi împușcat-o în urma încercării unui avort nereușit, după care s-ar fi sinucis.

Maria, baroană de Vetsera, a fost înmormâtată în dimineața aceleași zile în cimitirul din Mayerling, ea având vârsta de 17 ani. Mama ei a lăsat la 16 mai să i se construiască Mariei, în cimitir, un sicriu de cupru care se poate vedea și azi în Mayerling.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Maria von Vetsera
  1. ^ "Maria von Vetsera", Gemeinsame Normdatei, accesat la 12 decembrie 2014