Elena Maria Catargiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Maria Obrenovici)
Salt la: Navigare, căutare
Portretul Mariei Obrenovici

Elena Maria Catargiu (n. 1835, Iași – d. 16 iulie 1876, Dresda) a fost fiica baș boierului antiunionist Costin Catargiu și a Smărăndiței Catargiu (n.Balș).

Elena Maria Catargiu a fost căsătorită de două ori. Primul soț a fost un general sârb, împreună cu care a avut un fiu, Rudi. Cel de-al doilea soț a fost prințul sârb Miloș Obrenovici (1780–1860), căruia i-a născut un băiat, Milan Obrenovici (1854-1901), viitorul rege Milan al Serbiei. După cea de-a doua căsătorie a purtat numele de Elena Maria Catargiu-Obrenović, dar era numită scurt ca Maria Obrenovici.

Prințesa Maria Catargiu-Obrenović este cunoscută ca amantă a domnitorul Alexandru Ioan Cuza. În martie 1862, Cuza îi amenajează Mariei Obrenovici, văduva prințului sârb Obrenovici, o locuință relativ mică, dar frumoasă, în București, foarte aproape de el, casă cumpărată de la Manolache Zefcari. Cu domnitorul Cuza, Maria Obrenovici a avut doi fii, Alexandru Al. Ioan Cuza (1862/1864-1889/1890) și Dimitrie Cuza (1864-1888). Barbu Catargiu a desenat un pastel în care a reprezentat-o în costum național sârbesc.

La 41 de ani, Maria Obrenovici a aflat că este bolnavă de cancer și s-a sinucis la Dresda. Mormântul ei se găsește astăzi în cavoul familiei sale din Cimitirul „Eternitatea” din Iași.

Legături externe[modificare | modificare sursă]