Elena Maria Catargiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Maria Obrenovici)
Salt la: Navigare, căutare
Portretul Mariei Obrenovici

Elena Maria Catargiu (n. 1835, Iași - d. 16 iulie 1876, Dresda) a fost fiica baș boierului Costin Catargiu și a Smărăndiței Balș.

Elena Maria Catargiu a fost căsătorită de trei ori. Primul soț a fost un general sârb, împreună cu care a avut un fiu, Rudi. Cel de-al doilea soț a fost prințul sârb Miloș Obrenovici (d.1860), căruia i-a născut în 1854 un băiat, Milan Obrenovici, viitorul rege Milan al Serbiei. După cea de-a doua căsătorie a purtat numele de Elena Maria Catargiu-Obrenović, dar era numită scurt ca Maria Obrenovici.

Prințesa Maria Catargiu-Obrenović este cunoscută ca amantă a domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care i-a amenajat o locuință relativ mică, dar frumoasă, foarte aproape de el. (Aceasta este casa deținută de Manolache Zefcari.) Cu domnitorul Cuza a avut doi fii, care l-au însoțit pe domnitor, împreună cu soția și Maria Obrenovici în exilul din Germania. (Unul dintre fii s-a sinucis în Heidelberg în 1888.)

Barbu Catargiu a desenat un pastel în care a reprezentat-o în costum național sârbesc.

La 41 de ani, Maria Obrenovici a aflat că este bolnavă de cancer și s-a sinucis la Dresda. Mormântul ei se găsește astăzi în cavoul familiei sale din Cimitirul „Eternitatea” din Iași.

Legături externe[modificare | modificare sursă]