Elena Maria Catargiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Maria Obrenovici
Maria Obrenovici.jpg
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Iași, Moldova Modificați la Wikidata
Decedată (41 de ani) Modificați la Wikidata
Dresda, Imperiul German Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCimitirul „Eternitatea” din Iași Modificați la Wikidata
Căsătorită cuMilos Obrenovic[*] Modificați la Wikidata
CopiiMilan I al Serbiei
Alexandru Al. Ioan Cuza Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata

Elena Maria Catargiu (n. 1835, Iași – d. 16 iulie 1876, Dresda) a fost fiica baș boierului antiunionist Costin Catargiu și a Smărăndiței Catargiu (n.Balș).

Elena Maria Catargiu a fost căsătorită de două ori. Primul soț a fost un general sârb, împreună cu care a avut un fiu, Rudi. Cel de-al doilea soț a fost prințul sârb Miloș Obrenovici (1829–1861), nepotul de frate (Efrem) al cneazului Miloș Obrenovici (1780-1860), căruia i-a născut un băiat, Milan Obrenovici (1854-1901), viitorul rege Milan al Serbiei. După cea de-a doua căsătorie a purtat numele de Elena Maria Catargiu-Obrenović, dar era numită scurt ca Maria Obrenovici.

Prințesa Maria Catargiu-Obrenović este cunoscută pentru relația extraconjugală cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza. În martie 1862, Cuza îi amenajează Mariei Obrenovici, văduva prințului sârb Obrenovici, o locuință relativ mică, dar frumoasă, în București, foarte aproape de el, casă cumpărată de la Manolache Zefcari. Cu domnitorul Cuza, Maria Obrenovici a avut doi fii, Alexandru Al. Ioan Cuza (1862/1864-1889/1890) și Dimitrie Cuza (1864-1888). Barbu Catargiu a desenat un pastel în care a reprezentat-o în costum național sârbesc.

La 41 de ani, Maria Obrenovici a aflat că este bolnavă de cancer și s-a sinucis la Dresda. Mormântul ei se găsește astăzi în cavoul familiei sale din Cimitirul „Eternitatea” din Iași.

Legături externe[modificare | modificare sursă]