Margareta Ivănuș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Margareta Ivănuș
Date personale
Născută (70 de ani) Modificați la Wikidata
Seimcian[*], Rusia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Moldova.svg Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață Modificați la Wikidata

Margareta Ivănuș (n. , Seimcian[*], Rusia) este o solistă vocală din Republica Moldova, originară din Federația Rusă.

A absolvit Școala de Muzică „N. F. Sokolovski” din Gomel, Belarus (astăzi Colegiul de Arte) în 1971. A studiat acolo canto cu Nina Vroblenskaia. După absolvire, s-a angajat ca solistă la Filarmonica din același oraș. A mai luat lecții de canto de la Gh. Zemleakov în anii 1978-1983.

Vine în RSS Moldovenească în 1976. Până în 1977 este solistă în orchestra ansamblului de dansuri populare „Joc”, după care cântă în „Ansamblul de Propagare a Muzicii” (1977-1986), formațiile „Orizont” (1977) și „Rapsodia” (1985-1986) ale Filarmonicii din Chișinău. A colaborat cu compozitorii Eugen Doga, Constantin Rusnac, Gheorghe Mustea, Dumitru Gheorghiță, Arkady Luxemburg, S. Lîsoi, A. Sokirianski, I. Duca, E. Ionescu ș.a.

Printre cântecele lansate de solistă se numără În miez de noapte când tresar, Ce te legeni, codrule, Aștept de la tine, Se scuturau toți trandafirii, Trece un car cu boi pe drum.

Margareta Ivănuș a obținut Marele Premiu la festivalul-concurs de romanțăCrizantema de aur” în 1992. În 1984 este decorată cu titlul „Artistă Emerită din RSSM”, iar în 1999 (cu toate că nu apare în sursele oficiale), este decorată cu Ordinul Republicii de către Petru Lucinschi.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Colesnic, Iurie; Buzilă, Serafim (). Femei din Moldova: enciclopedie. Museum. p. 152. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]