Maimuță

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Maimuța)
Maimuță
Maimuță în Malaezia
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mamifere
Ordin: Primate
Răspândirea maimuțelor:

     din parvordinul Catarrhini

     din parvordinul Platyrrhini

Maimuța (din neogreacă - μαίμοῦ) este un animal mamifer din ordinul primatelor, grupă care se subîmparte în subordinele Anthropoidea, Simiae, Haplorhini și Strepsirhini. Din punct de vedere biologic omul este considerat un primat înrudit cu maimuța, cu care, după teoria lui Darwin, are un strămoș comun. Maimuțele trăiesc în Asia, Africa și America de Sud, fiind cunoscute peste 150 de specii.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul maimuță a ajuns în limba română din neogreacă - μαϊμού (maïmoú), provenind din limba turca otomană: میمون (maymun). În limba turcă acest cuvânt a pătruns din limba arabă مَيْمُون (maymūn, cu referire la babuin, mandril).

Mitologie[modificare | modificare sursă]

Maimuța a jucat în mitologia unor popoare un rol important, de exemplu în India, Egiptul antic, Polinezia, unde era zeificată. În religia budistă, simbolul celor trei maimuțe care nu aud nu văd și nu spun nimic, este cunoscut și în Europa. În mitologia romană sau mitologia greacă maimuța este însoțitorul zeului focului Hephaistos/Vulcanus.

Mizaru Iwazaru kikazaru” (care înseamnă „nu văd, nu vorbesc, nu aud”") sau „cele trei maimuțe înțelepte” sunt venerate în folclorul japonez.[1]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cooper, J. C. (). Symbolic and Mythological Animals. London: Aquarian Press. pp. 161–63. ISBN 1-85538-118-4. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Maimuță