Maeștrii dansului Wu Li

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Maeștrii dansului Wu Li

Coperta ediției Bantam tipărite
Informații generale
AutorGary Zukav
GenPopularizarea științei
Ediția originală
Titlu original
The Dancing Wu Li Masters
LimbaEngleză
EditurăWilliam Morrow
Țara primei aparițiiStatele Unite ale Americii
Data primei aparițiiMartie 1979
Format originalTipar (copertă cartonată și copertă broșată)
Număr de pagini352
ISBN0-688-03402-0
OCLC4493031
Dewey Decimal530.1/2
Clasificare LCQC173.98 .Z84

Maeștrii dansului Wu Li este o carte din anul 1979 de Gary Zukav, o lucrare de popularizarea științei care explorează fizica modernă, în special fenomenele cuantice. Acesteia i-a fost acordat un premiu literar național american, în anul 1980.[1]

Deși explorează subiecte empirice din cercetarea fizicii moderne, Maeștrii dansului Wu Li a atras atenția pentru influențare prin folosirea metaforelor provenite din mișcările spirituale est-asiatice, în special tratatul despre Leul de aur[2] al filozofului monah Fazang,[3][4] din școala de budism est-asiatic Huayen, pentru a explica fenomenele cuantice și a fost privită de unii critici ca o lucrare New Age, deși cartea este axată în principal pe lucrările pionierilor fizicii vestice de-a lungul epocilor.

Fraza din titlu, Wu Li atonală provenită din pinyin este optim redată prin caracterele chinezești 物理, o traducere chineză a cuvântului „fizică” din perspectiva subiectului cărții. Aceasta reprezintă un fel de joc de cuvinte deoarece sunt numeroase alte caractere chinezești care ar putea fi redate sub forma „wu li” din limba atonală pinyin, iar fiecare dintre capitolele cărții este intitulat cu traduceri alternative ale frazei Wu Li, precum „Nonsens”, „Calea mea” și „Eu țin de ideile mele”. Zukav a participat ca jurnalist, la o serie de conferințe interdisciplinare[5] începute în anii 1970, ale oamenilor de știință din est și din vest, care s-au desfășurat la Institutul Esalen din California, iar cu aceste ocazii a obținut materialul necesar pentru cartea sa. La aceste conferințe, s-a spus că termenul chinezesc pentru fizică este «Wu Li», sau „modele de energie organică”. Prima dintre aceste conferințe a avut loc în 1976 și a fost organizată de Institut împreună cu un grup de cercetare a domeniilor fizicii și conștiinței. Zukav, ca și alții, a conceptualizat «fizica» precum un dans al maeștrilor Wu Li – pedagogi de esență fizică. Zukav explică ulterior conceptul:

„Maestrul Wu Li dansează cu discipolul său. Maestrul Wu Li nu predă, dar discipolul învață. Maestrul Wu Li pornește mereu din centru, miezul problemei...”

Ediții[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • Realitatea cuantică, este o carte de popularizarea științei din anul 1985, a fizicianului Nick Herbert, membru al Fundamental Fysiks Group
  • Fizica are Tao: O explorare a paralelelor dintre fizica modernă și misticismul est-asiatic, o carte din anul 1975 a fizicianului Fritjof Capra, publicată și în limba română[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en „Premiile naționale pentru carte – 1980”. Fundația National Book. Accesat 2018-02-12.
  2. ^ en Wong, Tai Wing (Tr.), „Tratatul Ornamentul floral al leului de aur”, o traducere cu adnotări în limba engleză. PhilPapers.org. Accesat 2018-02-12.
  3. ^ en Rothschild, Norman Harry, Leul de aur, Fazang (Fa-tsang, 643—712 C.E.). Internet Encyclopedia of Philosophy. Accesat 2018-02-12.
  4. ^ en Chen, Jinhua, Fazang (643-712): Omul sfânt, Journal of the International Association of Buddhist Studies, vol. 28, nr. 1, 2005. Asociația internațională de studii budiste. Accesat 2018-02-12.
  5. ^ en Conferințe și publicații între anii 1976-1988, Explorarea legăturii dintre fizică și conștiință Arhivat în , la Wayback Machine., Pionieratul inițiativelor culturale 1962-2012, p. 11. Centrul pentru teorie, cercetare și proiecte speciale. Institutul Esalen.
  6. ^ Capra, Fritjof. Taofizica. O paralelă între fizica modernă și mistica orientală. Editura Tehnică, București, 2004. ISBN 978-973-31-2228-9. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]