Madame Auguste Cuoq

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Madame Auguste Cuoq
Descriere generală
ArtistGustave Courbet
Datareaprox. 1852-1857
Materialeulei pe pânză
Genportret[1]  Modificați la Wikidata
Dimensiuni176,5 × 108 cm
AmplasareMetropolitan Museum of Art, New York, SUA
ColecțieMetropolitan Museum of Art[2]  Modificați la Wikidata
Curent artisticacademism  Modificați la Wikidata

Madame Auguste Cuoq este o pictură în ulei pe pânză realizată de Gustave Courbet în perioada 1852-1857.[3] Tabloul o înfățișează pe Mathilde Desportes (Madame Auguste Cuoq), un model francez care a pozat adesea pentru portrete. Tabloul se află în colecția Metropolitan Museum of Art.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Courbet a pictat Madame Auguste Cuoq între 1852 și 1857, expunând-o ulterior la o expoziție a sa din 1867. Subiectul portretului, Madame Auguste Cuoq, a fost pictată de mai mulți artiști importanți, printre care Courbet și Jean-Jacques Henner. Soțul lui Cuoq a respins portretul, considerând că nu surprinde frumusețea soției sale. Citând scara sa mare și cadrul intim, tabloul a fost descris ca fiind una dintre cele mai neobișnuite lucrări ale lui Courbet.[4] Tabloul a fost în cele din urmă achiziționat de Louisine Havemeyer și mai târziu donat de către colecția Havemeyer Muzeului Metropolitan de Artă.[5]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.metmuseum.org/art/collection/search/436016, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ http://www.metmuseum.org/collection/the-collection-online/search/436016, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ H. O. Havemeyer Collection: Catalogue of Paintings, Prints, Sculpture and Objects of Art. n.p., 1931, pp. 94–95, no. 25
  4. ^ French Paintings: A Catalogue of the Collection of The Metropolitan Museum of Art. Vol. 2, Nineteenth Century (în engleză). Metropolitan Museum of Art. . 
  5. ^ Frelinghuysen, Alice Cooney; Collection, Metropolitan Museum of Art (New York, N. Y. ) Havemeyer; N.Y.), Metropolitan Museum of Art (New York (). Splendid Legacy: The Havemeyer Collection (în engleză). Metropolitan Museum of Art. ISBN 978-0-87099-664-1.