Izvorul (pictură de Courbet)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Izvorul
Descriere generală
ArtistGustave Courbet
Datareaprox. 1862
Materialeulei pe pânză
Gennud  Modificați la Wikidata
Dimensiuni120 × 74,3 cm
AmplasareMetropolitan Museum of Art, New York, SUA
ColecțieMetropolitan Museum of Art  Modificați la Wikidata
Curent artisticacademism  Modificați la Wikidata

Izvorul este o pictură în ulei pe pânză realizată de Gustave Courbet în 1862. Tabloul prezintă o femeie goală care stă afară, în natură, într-un izvor de apă.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Izvorul este o pictură în ulei a unei femei goale care stă în fața unui izvor de apă. În pictură, femeia se întinde spre pârâu în timp ce acesta îi curge pe brațe. Identitatea femeii din tablou este necunoscută. Au existat unele speculații cu privire la faptul că femeia ar fi fost sau nu model pentru Courbet. Unii spun că a fost model pentru Courbet de două ori,[1] alții spun că a fost model pentru Courbet doar o singură dată.[2]

Inspirație[modificare | modificare sursă]

Mulți oameni cred că tabloul lui Courbet, Izvorul, a fost inspirat de pictura în ulei din 1856, Izvorul, creat de Jean-Auguste-Dominique Ingres.[3] Ambele tablouri prezintă femei complet dezbrăcate și au în comun scene similare din natură. Pictura lui Courbet a fost comparată și cu tabloul Luna și Pământul realizat de Paul Gauguin în 1893.[4]

Pictura lui Courbet este în prezent păstrată la Metropolitan Museum of Art.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en Louisine W. Havemeyer. Sixteen to Sixty: Memoirs of a Collector. New York, 1961, pp. 185, 197–98, claims that the figure was painted in France and the landscape at Courbet's villa in Switzerland; states that she bought the picture from Durand-Ruel by cable in 1915 [see Ref. Weitzenhoffer 1986]; compares it to another version of the same subject (Musée d'Orsay, Paris; F627), suggesting that the same model was used for both pictures.
  2. ^ Roger Bonniot. Gustave Courbet en Saintonge, 1862–1863. Paris, 1973, pp. 88–89, calls it as "Baigneuse à la source" or "La source"
  3. ^ „The Source”. www.metmuseum.org. Accesat în . 
  4. ^ Royal Cortissoz. "Gustave Courbet at the Museum." New York Tribune (April 6, 1919), p. 7