Macerație carbonică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Struguri aflați în proces de fermentare. Stratul albicios de pe struguri este format din ceară epicuticulară și nu este un soi de ciupercă.

Macerația Carbonică este o metodă specială de fermentare a strugurilor, utilizată în principal la producerea vinului Beaujolais Nouveau. Aceasta metodă se aplică mai ales varietății de struguri Gamay și constă în recoltarea manuală a acestora, care ulterior sunt plasați în vase speciale de fermentare. Boabele sunt păstrate întregi, fără a fi presate și sunt acoperite cu o pătură de dioxid de carbon, care are rolul de a proteja boabele de contactul cu oxigenul. În acest ambient anaerob are loc fermentația individual-enzimatică a boabelor de strugure, presate sub propria lor greutate.
Macerația carbonică are ca rezultat vinuri foarte "tinere" de culoare roșu-purpurie cu un nivel scăzut al acidității și taninului. Aproape 25% din acest vin este îmbuteliat la câteva săptămâni de la fermentare și este lansat pe piață în întreaga lume în a treia joi a lunii noiembrie din fiecare an, sub numele de Beaujolais Nouveau.