Gamay

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Gamay este un soi de strugure negru din familia vitis vinifera. Numele complet al acestuia este Gamay Noir a Jus Blanc. Cea mai mare suprafață viticolă plantată cu această varietate se află în regiunea Beaujolais din Franța.

Scurt istoric[modificare | modificare sursă]

Gamay apare în câmpiile Burgundiei în perioada anilor 1300 în localitatea Gamay din sudul regiunii Beaune fiind plantat de către țărani pe terenurile (puțin productive) închiriate de la nobili. În jurul anilor 1360, Gamay-ul amenința deja să preia sacrele terenuri Grand Cru ale Burgundiei, cultivate cu Pinot Noir, și stăpânite de cei mai puternici și importanți nobili ai Franței la vremea respectivă.
În 1395 Filip al II-lea, Duce de Burgundia, ordonă țăranilor să distrugă culturile de Gamay, pentru a proteja prețiosul Pinot Noir. Acest ordin însă nu este îndeplinit în totalitate, deoarece vinul produs din Gamay este un vin ușor de băut, potrivit pentru mesele de prânz luate pe câmp de către țărani și în plus este un vin gata de a fi băut sau vândut la câteva luni după recoltare spre deosebire de Pinot Noir care necesită ani de maturare în butoi. Astfel se explică retragerea către sud, în Beaujolais, a varietății Gamay Noir a Jus Blanc.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Nivelul scăzut al taninului din Gamay are ca rezultat asa cum am spus, un vin ușor de băut, fiind recomandat la o temperatură sensibil mai rece dect temperatura camerei, respectiv 12-14 grade celsius. Vița-de-vie Gamay este viguroasă și foarte productivă cu performanțe sporite în regiuni cu soluri granitice. Strugurii crescuți în soluri de tip nisipos precum cele din regiunea Beaujolais Villages reprezintă versiuni mai puțin aromatice ale Gamay-ului. Majoritatea strugurilor Gamay nu sunt supuși fermentației alcoholice tradiționale. Aceștia sunt fermentați prin tradiționala metodă maceration carbonique sau macerația carbonică. Vinul produs prin metoda de mai sus este un vin cu un procent scazut de alcohol pe unitatea de volum, un vin tânăr și aromatic care in mod normal este scos pe piață imediat după fermentare.
Vinurile cunoscute sub denumirea de Beaujolais Nouveau, produse de asemenea din Gamay prin metoda macerației carbonice, sunt eliberate pe piață, la nivel mondial, conform tradiției în cea de a treia zi de joi din noiembrie, la un minut după miezul nopții, în fiecare an. Din punct de vedere stilistic vinurile produse prin îmbinarea metodei de fermentare de mai sus cu metoda tradițională, sunt produse în nordul regiunii Beaujolais, și au mai multă tărie și caracter, fiind foarte asemănătoare cu vinurile produse din varietatea Pinot Noir.

Cru Beaujolais[modificare | modificare sursă]

Datorită caracterului excepțional și unicității vinului produs din Gamay, zece comune (villages)din această zonă au câștigat titlul de Grand Cru. Ca grup individual, aceste zece comune sunt responsabile pentru 25 % din producția anuală de vin din Beaujolais și sunt considerate cele mai bune vinuri din lume pe bază de Gamay.
De la nord la sud, acestea sunt:
- St-Amour
- Julienas
- Chenas
- Moulin-a-Vent
- Fleurie
- Chiroubles
- Morgon
- Regnie
- Côte de Brouilly
- Brouilly

Alte zone de producție[modificare | modificare sursă]

A doua mare regiune de producție a Gamay-ului este Valea Loarei. În mici cantități întâlnim Gamay și în Elveția. Pentru multă vreme s-a crezut că este crescut de asemenea în California, dar cercetarile recente au demonstrat faptul că strugurele cunoscut sub numele de Napa Gamay era de fapt o varietate total diferită, originară din regiunea Languedoc-Roussillon din Franța numită Valdiguié iar Gamay Beaujolais s-a dovedit a fi o clonă mai puțin nobilă a varietății Pinot Noir.

Sinonime[modificare | modificare sursă]

Gamay poate fi întâlnit sub unul dintre următoarele nume : Blaufrankisch, Borgogna crna, Bourgvignon noir, Frankinja crna, Frankinja modra, Gaamez, Gamay Beaujolais, Gamay noir, Gamay noir a jus blanc, Gamay rond, Kekfrankos, Limberger, Napa gamay, Petit gamai, Garnay teinturiers, Gamay freaux, Gamay de bouze, Gamay de chaudenay, Gamay Castille, Gamay teinturier mouro, Freaux hatif.

Legături externe[modificare | modificare sursă]