Măsurare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Măsurarea reprezintă procesul de obținere pe cale experimentală a uneia sau a mai multor valori ale mărimii care pot fi atribuite în mod rezonabil unei mărimi. Știința măsurării este metrologia. Măsurarea este un proces de determinare a mărimii (măriei) unei cantități de mărime fizică, cum este o lungime sau o masă, în raport cu o unitate de măsură, cum este metru sau kilogram. Această definiție este valabilă în fizică și tehnică.

Alt fel de măsurări[modificare | modificare sursă]

Pentru alte domenii, cum sunt științele sociale, conceptul de măsurare expus anterior nu poate fi transpus, pentru că nu există (ca în fizică) o unitate de măsură, în sens social. Totuși măsurări se fac și acolo dar, definitoriu, măsurarea este atunci, o atribuire de numere unor obiecte, fenomene, evenimente în așa fel încât respectiva atribuire să fie o reprezentare a unei empirice relativări într-o raportare (relativare) numerică de aceeași formă (fel), homomorfă. În aceste cazuri, prescripțiile atribuitoare definesc o scală (de măsură) sau nivele de măsură (măsurare) pentru respectivele raportări.

Noțiuni din vocabularul standard al metrologiei[modificare | modificare sursă]

Organizația Internațională de Metrologie Legală (en) a definit expres unele noțiuni legate de măsurare în standardul OIML V 2-200[1] a cărei traducere oficială în limba română este SR Ghid ISO/CEI 99: 2010.[2]

 • Banda de insensibilitate este intervalul maxim în interiorul căruia valoarea unei mărimi măsurate poate fi modificată în ambele direcții fără a provoca o modificare detectabilă a indicației corespunzătoare.
 • Calculul mărimilor reprezintă ansamblul de reguli și operații matematice aplicate mărimilor altele decât marimile ordinale.
 • Comparabilitatea metrologică a rezultatelor de măsurare este comparabilitatea rezultatelor de măsurare — pentru mărimi de o natură dată — care sunt trasabile metrologic la aceeași referință.
 • Compatibilitatea metrologică a rezultatelor de măsurare este o proprietate a unui set de rezultate de măsurare pentru un măsurand specificat, astfel încât valoarea absolută a diferenței oricărei perechi de valori măsurate ale mărimii de la două rezultate de măsurare diferite să fie mai mică decât un multiplu ales al incertitudinii standard de măsurare pentru acea diferență.
 • Condiția de măsurare cu precizie intermediară este o condiție de măsurare, dintr-un ansamblu de condiții care cuprinde aceeași procedură de măsurare, același loc și măsurări repetate ale acelorași obiecte sau ale unor obiecte similare pe o perioadă de timp extinsă, dar poate include și alte condiții ce presupun schimbări.
 • Dimensiunea mărimii reprezintă o exprimare a dependenței unei mărimi față de mărimile fundamentale ale unui sistem de mărimi sub forma unui produs al puterilor factorilor corespunzători mărimilor fundamentale, omițând orice factor numeric.
 • Eroarea de măsurare aleatorie este o componentă a erorii de măsurare care la măsurări repetate variază într-un mod imprevizibil.
 • Eroarea de măsurare maximă admisă (sau o limită de eroare) este valoarea extremă a erorii de măsurare, în raport cu o valoare de referință cunoscută a mărimii, care este tolerată de specificații sau reglementări pentru o măsurare, un instrument de măsură sau un sistem de măsurare date.
 • Eroarea de măsurare sistematică este o componentă a erorii de măsurare care la măsurări repetate rămâne constantă sau variază într-un mod previzibil.
 • Eroarea la valoarea zero a mărimii măsurate este eroarea informației de măsurare acolo unde valoarea specificată a mărimii măsurate este zero.
 • Finețea unui sistem de măsurare reprezintă raportul dintre modificarea unei indicații a unui sistem de măsurare și modificarea corespunzătoare a valorii mărimii măsurate.
 • O funcție de măsurare este o funcție a mărimilor a cărei valoare, atunci când se calculează cu ajutorul unor valori cunoscute ale mărimii pentru mărimile de intrare dintr-un model de măsurare, reprezintă o valoare măsurată a mărimii pentru mărimea de ieșire din modelul de măsurare.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ OIML, OIML V  2-200 International Vocabulary of Metrology – Basic and General Concepts and Associated Terms (VIM), ed. a 3-a, 2010
 2. ^ SR Ghid ISO/CEI 99: 2010; Vocabular internațional de metrologie – Concepte fundamentale și generale și termeni asociați (VIM), ASRO, 2010