Mănăstirea Saharna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Saharna (dezambiguizare).
Mănăstirea Saharna
Вид на монастырь со скалы.jpg
Complexul monastic.
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramSfânta Treime
Tipcălugări
Localizare
ȚaraRepublica Moldova
LocalitateSaharna, raionul Rezina
CtitorSchimonahul Vartolomeu Ciungu
Istoric
Sfințire1776
Prezență online
mănăstirea-saharna.md

Mănăstirea Saharna, în întregul ei ansamblu, este unul din cele mai vechi așezăminte monahale din cadrul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova. Ansamblul monastic este compus din două mănăstiri: una rupestră (Bunavestire) și alta terestră (Sf. Treime). Istoria mănăstirii rupestre se cunoaște foarte puțin, neștiindu-se data precisă a întemeierii și cine sunt întemeietorii.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Mănăstirea terestră, fiind o ctitorie călugărească, a fost întemeiată în anul 1776 de către Schimonahul Vartolomeu Ciungu (anii de viață - 1739-1798, Ciungu nu este numele de familie, ci doar un apelativ). Câte ceva despre viața starețului Vartolomeu aflăm din inscripția, ce însoțea portretul lui, descoperit în trapeza mănăstirii „Sf. Treime” Rudi de către inginerul-arhitect Nicolae Țiganco, portret, ce mai târziu dispare fără urmă. Iată această inscripție, tradusă din limba ucraineană în română în anul 1928: ”... în 1739 în ziua 23 a lunii decembrie a avut loc nașterea trupească, a numitului Vasile, din părintele preot Teodor și maică Pelagheia. În anul 1760 în ziua de 2 a lunii mai în orașul Savran gubernia Podoliei, fiind logodit și mergând la logodnica sa pentru a se căsători, Vasile fusese pe neașteptate rănit cu un glonț în mâna stângă, iar la an 1766 ... a lunii mai a părăsit patria sa și a venit în Moldova. An 1776 în luna martie ziua 25 a intrat în Saharna. Nu era nimic, era acolo un loc pustiu, a clădit biserica, chilii, ogradă și altele".

Din cele mai străvechi timpuri, Mănăstirea Saharna reprezenta un adăpost religios, o cetate de spiritualitate, păstrînd nestinsă făclia cre­dincioasă în Dumnezeu, devenind candela conștiinței naționale, sprijinul moral al omului împovărat de grijile existenței sale umane.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mănăstirea Saharna