Mănăstirea Râmeț

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mănăstirea Râmeț
Manastirea Ramet.jpg
Vedere
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramSfinții Apostoli Petru și Pavel
TipCălugărițe
Localizare
ȚaraRomânia
LocalitateComuna Râmeț, județul Alba
comunăRâmeț
Adresa15[1]  Modificați la Wikidata
CoordonateCoordonate: 46°18′04″N 23°31′18″E / 46.30111°N 23.52167°E / 46.30111; 23.5216746°18′04″N 23°31′18″E / 46.30111°N 23.52167°E / 46.30111; 23.52167
Istoric
Sfințiresecolul XIV

Mănăstirea Râmeț este o mănăstire din Comuna Râmeț, în județul Alba, monument istoric cu cod LMI AB-II-a-A-00386.

Ansamblul este format din următoarele monumente:

Localizare[modificare | modificare sursă]

Este situată la 34 km de Alba-Iulia și la 18 km de Teiuș. Este situată pe Valea Geoagiului și a "Mănăstirii", la intrarea în Cheile Râmețului din Munții Trascăului.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Mănăstirea Râmeț este unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania. Ridicată în Munții Trascăului, pe lîngă râul Geoagiului (dacica Germisara) într-un loc numit de mocani „Valea Mănăstirii”, bisericuța cu hramul Izvorul Tămăduirii poartă ascunse în zidurile-i firave nu puține taine. Se cunoaște cu precizie că al treilea strat de fresce de pe zidurile interioare a fost pictat de Mihu de la Crișul Alb în 1377. Acest element face din lăcaș unul dintre puținele biserici românești de piatră databile, poate, în secolul XIII.

Mănăstirea și biserica s-au aflat sub protecția lui Matei Corvin, a voievodului Radu Vodă cel Mare, ca și a lui Mihai Viteazu, care a refăcut-o. Mănăstirea este una dintre puținele care au rămas ortodoxe în secolul al XVIII-lea, până la distrugerea ei prin tunurile generalului Bukow. Faptul este consemnat într-un limbaj profetic de unul dintre călugări: „scris-am eu Silvestru monahu cînd au stricat necredincioșii mănăstirea de la Rîmet și cea de la Geoagiu, la anul 1762, în august 20, într-o zi de sîmbata spre pieirea loru”. După o nouă distrugere, ca represalii pentru participarea localnicilor la răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, (1785), biserica este refăcută în 1792. Mănăstirea se redeschide la 1940, iar în 1955 sinodul hotărăște transformarea ei în mănăstire de maici. În 1959, este desființată de comuniști, dar maicile revin în 1962, sub „acoperirea” unei secții de covoare.

Catedrala Munților Apuseni[modificare | modificare sursă]

Numele acestei mănăstiri este legat în mare măsură de cel al episcopului Emilian Birdaș de Alba-Iulia. În decursul episcopatului său a fost efectuată o complexă operație de ridicare a bisericii vechi cu 2 metri și 8 centimetri, (astfel fiind salvată de la distrugere) și concomitent a fost construită biserica nouă cu Hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, numită și Catedrala Munților Apuseni. Prea Sfințitul Episcop Emilian Birdaș a spus în acest context: ”Cele două biserici de la Râmeț vor grăi peste ani și veacuri despre credința poporului român născut creștin, despre iubirea de neam și glie strămoșească a fiilor lor, de unitatea tuturor în duhul dragostei creștine”.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Monuments database,  

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Istoria Mănăstirii Râmeț, județul Alba, Florin Șinca

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mănăstirea Râmeț