Mănăstirea Portărița

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mănăstirea Portărița
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramMaica Domnului Portărița de la Muntele Athos (prima duminică din iulie),
Schimbarea la Față (6 august),
Adormirea Maicii Domnului (15 august),
Cuvioasa Paraschiva (14 octombrie)
Tipcălugări
ȚaraRomânia
LocalitatePrilog, județul Satu Mare
CtitorGheorghe Băbuț
Istoric
Sfințire1992
Localizare

Mănăstirea Portărița din Prilog este o mănăstire ortodoxă de călugări din România, situată pe domeniul satului Prilog, județul Satu Mare, la un kilometru de sat, în apropiere de Mujdeni. Este numită astfel după hramul bisericii mari din complexul mănăstiresc - Maica Domnului Portărița de la Muntele Athos (prima duminică din luna iulie). Pe lângă biserica mare, mănăstirea cuprinde și un paraclis mic de iarnă (în aripa bisericii mari Portărița), cu hramul Adormirea Maicii Domnului, un paraclis de iarnă la etaj, cu hramul Cuvioasa Paraschiva, și un altar de vară, situat în curtea interioară, cu hramul Schimbarea la față.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Este un așezământ monahal ctitorit la sfârșitul secolului 20, în 1992, de părintele arhidiacon Gheorghe Băbuț, care a donat și terenul[1].

Construcția[modificare | modificare sursă]

Complexul monahal este situat în câmpie, sub pădurea și dealul Jelesnic[2]. Construcția constă într-un zid de incintă de formă patrulateră, în care pe laturile laterale sunt încorporate cele două biserici, iar pe mijlocul laturii de la intrare este încorporat turnul clopotniță, străpuns de tunelul de intrare. În curtea interioară se află altarul de vară. Bisericile și cele șase chilii sunt pictate. Pictura a fost realizată de Ioan Pop din Prilog, pictor de biserici din Țara Oașului.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • România - Harta mănăstirilor, Amco Press, 2000