Mănăstirea Maglavit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mănăstirea Maglavit
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramIzvorul Tămăduirii, prima vineri după Paști și Nașterea Maicii Domnului, 8 septembrie
Tipcălugărițe
ȚaraRomânia
LocalitateMaglavit, județul Dolj
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Sfințire1935
Localizare

Mănăstirea Maglavit este o mănăstire ortodoxă din România, situată în comuna Maglavit din județul Dolj.

Istoria mănăstirii începe în anul 1935 , când ciobanul Petrache Lupu pretinde că i s-a arătat Dumnezeu trei vineri la rând. În revelațiile sale, Dumnezeu îl îndemna pe cioban să întoarcă oamenii la credința adevărată, oferindu -i îndemnuri simple :oamenii să nu se mai urască, să se iubească, femeile să nu mai omoare copii , copii să fie bine primiți în cadrul cald al familiei.

Aceste vorbe ale "Moșului " i-au schimbat ciobanului viața , acesta predicand mulțumilor cuvintele primite .La prima sfințire a acestui lăcaș , în 1935 , au participat cca. 20.000 de oameni , veniți din toată țara pentru a-l asculta pe cioban. Pe locul unde Dumnezeu i s-a arătat, în 1935 s-au pus bazele construirii unui lăcaș de cult .

Regimul comunist a oprit lucrările, ciobanul a fost întemnițat , iar mănăstirea a devenit o ruină. După căderea regimului comunist din 1989 , s-au reluat lucrările, iar biserica a fost sfințită la 8 septembrie 2019 , odată cu sărbătoarea hramului mănăstirii.

În prezent mănăstirea activează ca mănăstire de maici cu viață de obște ( vatra monahală numără 4 viețuitoare si un preot ieromonah) .

La mănăstirea Maglavit se gaseste o icoana a Maicii Domnului Prodromița primită în dar de la Sfântul Munte Athos , iar în dreapta Bisericii se află mormântul ciobanului Petrache Lupu !

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • România - Harta mănăstirilor, Amco Press, 2000

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mănăstirea Maglavit

Acest articol despre o mănăstire din România este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui !