Mănăstirea Esfigmenu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mănăstirea Esfigmenu
Informații generale
Confesiunecreștinism ortodox[*]  Modificați la Wikidata
Țara Grecia Modificați la Wikidata
LocalitateRepublica Monastică de la Muntele Athos Modificați la Wikidata
Coordonate40°21′10″N 24°08′17″E ({{PAGENAME}}) / 40.352689°N 24.138053°E
Date despre construcție
Stil arhitectonicArhitectură bizantină  Modificați la Wikidata
Istoric
Data începeriisecolul al X-lea d.Hr.  Modificați la Wikidata
Localizare
Prezență online
site web oficial
cont Twitter

Mănăstirea Esfigmenu (în greacă Εσφιγμένου, în trad. "Strâmtoarea") este o mănăstire de pe Muntele Athos. Mănăstirea Esfigmenu este situată în nord-vestul peninsulei Athos și este subordonată canonic Patriarhiei de Constantinopol. Hramul mănăstirii este "Înălțarea Domnului".

Obștea călugărilor de la Esfigmenu a refuzat actualizarea calendarului și se ghidează de aceea în continuare după calendarul iulian. În anul 1972 călugării de la Esfigmenou au arborat drapele negre în semn de protest față de întâlnirea patriarhului Athenagoras I al Constantinopolului cu papa Paul al VI-lea, ocazie cu care cei doi au retras excomunicarea reciprocă pronunțată cu ocazia Marii Schisme din anul 1054.

Încercarea patriarhului Bartolomeu I de apropiere față de Biserica Catolică i-a determinat pe călugării de la Esfigmenu să nu-l mai pomenească pe patriarh la slujbe și în cele din urmă să nu-i mai recunoască autoritatea, ceea ce a dus la excomunicarea lor de către patriarh. În decembrie 2002 Patriarhia de Constantinopol a dispus evacuarea călugărilor recalcitranți, decizie contestată în fața instanțelor elene de călugării de la Esfigmenu. În noiembrie 2005 o curte de apel a constatat legalitatea deciziei Patriarhiei de Constantinopol. Evacuarea călugărilor excomunicați este în curs.[când?]

Legături externe[modificare | modificare sursă]