Mănăstirea Cetatea Colț

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Mănăstirea Colț
Suseni (36).JPG
Biserica cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramDuminica Tuturor Sfinților, 26 iunie
Tipcălugări
ȚaraRomânia
LocalitateRâu de Mori, județul Hunedoara
Ctitorfamilia Cândești
Istoric
Sfințiresecolul XIV
Localizare

Mănăstirea Colț este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Râu de Mori, județul Hunedoara. Este una dintre primele mănăstiri atestate pe teritoriul României, fiind construită la inceputul sec. XIV, undeva prin anii 1310-1315 de familia Cândeștilor. În secolul XV s-a întemeiat aici o sihastrie, sub influenta Mănăstirii Prislop. Aceasta a funcționat pâna în a doua jumătate a secolului XVII când calvinii i-au izgonit pe călugări de aici iar mănăstirea a rămas în paragină pâna în anul 1989 când Episcopia Aradului a decis restabilirea vieții monahale aici. În 1995 schitul capătă viață prin stabilirea aici a unui grup de călugări.

Biserica mănăstirii este din piatră, fără temelie, cu contraforturi, în formă de navă cu altar și naos. Are un turn în formă pătrată(ce era folosit pentru apărare), care a avut în interior trei camere. Scările turnului sunt verticale și anevoioase. În ultimele două încăperi, cele mai de sus, locuiau odinioară călugării. În interiorul bisericii se află o pictură făcută în jurul anului 1350 de același pictor Ștefan, care a pictat și Bisericile din Ostrov și Densuș.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • România - Harta mănăstirilor, Amco Press, 2000

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Iconmanastire.PNG Acest articol despre o mănăstire din România este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui !