Müfide Kadri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Müfide Kadri
Mufide Kadri.jpg
Müfide Kadri
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Constantinopol, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Decedată (22 de ani) Modificați la Wikidata
Constantinopol, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăKaracaahmet Cemetery[*] Modificați la Wikidata
CetățenieOttoman flag.svg Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Etnieturcoaică Modificați la Wikidata
Ocupațiepictoriță Modificați la Wikidata

Müfide Kadri Hanim (n. , Constantinopol, Imperiul Otoman – d. , Constantinopol, Imperiul Otoman) a fost o pictoriță și compozitoare turcă, una dintre primii femei artiste din Turcia și prima profesoară profesionistă de artă din Imperiul Otoman. Ea a pictat portrete în cea mai mare parte a carierei sale.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Și-a pierdut mama pe când era doar un copil și a fost adoptată de Kadri Bey, o rudă îndepărtată, și soția lui, care nu aveau copii.[1] Educația ei s-a făcut numai acasă, cu profesori particulari, care i-au descoperit talentul artistic.

Auto-portret

Ea a început să picteze de la vârsta de zece ani și a luat lecții de la Osman Hamdi Bey.[2] Apoi, ea a studiat desenul și pictura cu acuarele sub îndrumarea lui Salvatore Valeri (1856-1946), un profesor italian școlit la „Sanayi-am Nefise Mektebi” (Școala de Arte frumoase, acum parte a Universității de arte Mimar Sinan). De asemenea, ea a învățat cum să cânte la pian, vioară, dar și la instrumente tradiționale, cum ar fi oud și kemenche.[3]

La îndemnul lui Hamdi Bey, a trimis niște tablouri la o expoziție în München, unde au fost premiate cu o medalie de aur. La scurt timp după, ea a devenit profesoară de muzică la Liceul de Fete din Istanbul și mai târziu a predat pictura și broderia. De asemenea, a ținut lecții de pictură particulare fiicei lui Abdul Hamid al II-lea la Palatul Sultanului Adile. În această perioadă a compus muzica pentru versurile a mai multor poeți, care au fost publicate în mai multe reviste culturale.

La scurt timp după ce și-a expus trei dintre lucrări la expoziția ținută de Societatea de Operă de la Istanbul în 1911, a fost diagnosticată cu tuberculoză, dar starea bolii era prea avansată pentru a urma un tratament eficient și a murit în anul următor. După moartea ei, patruzeci de tablouri au fost vândute în beneficiul „Societății pictorilor otomani”. Kadri Bey a simțit atât de mult durere, încât a făcut un pelerinaj la Mecca și a trăit acolo până când guvernul otoman a fost înlăturat.[1]

Ea a fost îngropată în Cimitirul Karacaahmet. Piatra ei funerară poartă o inscripție a caligrafului Ismail Hakki Altınbezer, iar viața ei a servit ca sursă de inspirație pentru romanul Fiul Eseri (Ultima Lucrare) de Halogenuri Edip Adıvar, publicat în format episodic în ziarul Tanin.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Brief biography @ Sanal Müze "Retrospektif".
  2. ^ Biographical notes @ Forum Gerçek.
  3. ^ Curriculum Vitae @ the İstanbul Kadın Müzesi.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Müfide Kadri