Luminița Dobrescu (cântăreață)
- Acest articol se referă la cântăreața care a câștigat, în 1969, a doua ediție a concursului internațional de muzică Cerbul de Aur. Pentru înotătoarea cu nume omonim, a se vedea articolul Luminița Dobrescu (înotătoare).
Luminița Dobrescu | |
Date personale | |
---|---|
Nume la naștere | Luminița Dobrescu |
Născută | (78 de ani) București, România |
Cetățenie | România |
Ocupație | Solist vocal, expert de artă |
Limbi vorbite | limba română |
Activitate | |
Origine | România |
Gen muzical | Muzică ușoară |
Instrument(e) | Vocal |
Ani de activitate | 1965–prezent |
Case de discuri | Electrecord, Ariola/Hansa, Emi-Electrola |
Interpretare cu | Orchestra Radiodifuziunii din Berlin |
Modifică date / text |
Luminița Hortenzia Dobrescu (n. 5 iunie 1946, București) este o interpretă de muzică ușoară din România, prima câștigătoare de origine română a Festivalului Internațional „Cerbul de Aur”.[1]
Biografie
[modificare | modificare sursă]Primii ani, familie
[modificare | modificare sursă]Prenumele de „Luminița” provine de la ochii ei negri și luminoși, iar cel de „Hortenzia” de la buchetul de hortensii adus de tatăl ei la maternitate, în ziua în care s-a născut.
S-a născut la București dintr-o mamă originară din Corbeanca, județul Ilfov, născută Tamaș și un tată gorjean din comuna Câlcești (de lângă Tismana[2])[3]. Mama a fost casnică[2] dar cu pasiunea croitoriei[2] - până la vârsta de 20 ani inclusiv, toate hainele fiind făcute de ea (chiar și costumul de la Cerbul de Aur era cusut de aceasta). Tatăl (fost militar) a lucrat ca desenator tehnic[2][4] la un institut de proiectări. A locuit în București în cartierul Bucureștii Noi în apropierea bisericii Bazilescu[2][5]. Vacanțele de vară și le petrecea în Gorj, la familia tatălui[3]. Pasiunea pentru muzică a fost inoculată de tatăl ei care știa să cânte[4].
Educație
[modificare | modificare sursă]La școală a fost colegă cu cântăreața Angela Similea[4][6]. În liceu a fost remarcată de profesorul de muzică (zis Pufulete), cel care a întocmit la sfârșitul perioadei de liceu a Luminiței Dobrescu un qvintet[4] de muzică populară care o includea pe aceasta[3][4]. A debutat pe scena amatorilor de la „Modern Club”, cu acest cvintet, în 1965[5]. Ajunsă - în același an - cu cvintetul la TVR, a fost remarcată[3][4] de regizorii Cornel și Ileana Pop, realizatorii unei emisiuni de muzică ușoară pentru tineret – Clubul tinereții[6].
Mulți ani opțiunea viitoarei soliste a fost să studieze medicina, opțiune care avea să se schimbe ulterior. Deși a dat examenul de admitere la Medicină și ulterior a visat să facă chiar canto, mai târziu a fost admisă la Conservatorul Ciprian Porumbescu la secția de Pedagogie[4][5]. La momentul Cerbului de Aur din 1969 era deja studentă în anul III acolo.
Cântăreață în România și Germania
[modificare | modificare sursă]În perioada 1965-1970 a ajuns una dintre cele mai apreciate cântărețe din România. Era plătită foarte bine, la nivelul unui Artist al Poporului[2][4], fiind apreciată inclusiv de cuplul soților Ceaușescu[2]. Ajunsă "pe val" i s-a propus colaborarea informativă cu organele Securității statului, acesta fiind – conform artistei – unul dintre motivele care au determinat-o să plece în exil [2][4].
A hotărât sa rămână în 1970 în Germania, ceea ce i-a adus și divorțul de soțul ei de-atunci [7] - cu care avea un mariajul nefericit[1][3]. În Germania Federală a învățat limba timp de 4 ani la Institutul Goethe [2] și a cerut azil politic, care a durat șapte ani [2]. Ulterior finalizării perioadei de azil a primit cetățenie germană, moment în care a trebuit să renunțe la cea română. A primit în România printr-un proces politic 10 ani [2][4] de condamnare – ulterior fiind amnistiată după 3 ani [3][4].
La Berlin, cu ajutorul unei cunoștințe - personalitate a scenei germane - fiica lui Eduard Kunneke (compozitor de operetă), a reușit să obțină un contract cu o casă de discuri[1], inițial la Ariola/Hansa și ulterior la apoi la Emi-Electrola[3]. A înregistrat 10 discuri[3][5]. Acolo avea să-i întâlnească pe frații Ciceu: pianistul Eugen[2] și instrumentistul de Jazz (percuție) Adrian – care a devenit ulterior soțul ei[2][8] pentru mai mult de un deceniu[1][2][4].
Pictură pe sticlă, galerie de artă
[modificare | modificare sursă]În paralel, pe fondul unei mai vechi pasiuni pentru pictura pe sticlă și pe hârtie japoneză a avut numeroase expoziții, printre care și una de icoane pe sticlă [6] special organizată în memoria victimelor marelui cutremur din 1977, banii din vânzări fiind transmiși prin Ambasada României, sinistraților [5][6]. Ulterior colecționarea de artă, mobilă [4] și bijuterii vechi s-a transformat cu timpul într-o a doua meserie [1], astfel că în 1982 și-a deschis o galerie de artă în Berlin [3]. Profesează și în acest moment (2011) prin colaborarea cu colecționari, muzee, case de licitații.[1]
După deschiderea galeriei de artă activitatea ei s-a concentrat pe colecții și comerț cu antichități, activitatea de solistă trecând pe un plan secundar.[4]
Viață personală
[modificare | modificare sursă]S-a căsătorit pentru prima oară la 20 de ani - după susținerea Bacalaureatului[2] cu Dan Dominique Costinescu[5] - student la arhitectură. Acesta s-a ocupat atât de organizarea diverselor spectacole ale artistei cât și de rolul de textier pentru câteva dintre cântecele sale preluate din repertoriul internațional[5].
După întreruperea relației cu Adrian Ciceu are mai multe relații sentimentale, realizând în final o relație durabilă cu un cetățean german berlinez [2], cu care este și actual (2011)[2][4].
Prima dată revine în România în 1988.[2]
În 1989 pleacă din Germania (moment în care își încheie activitatea de la galeria de artă[2]), pentru a locui împreună cu partenerul de viață în Toscana într-o locuință situat în mijlocul unei plantații de măslini.[5] În 2006 se stabilește – tot în Italia – la Streza lângă Milano pe malul Lacului Maggiore [4], unde trăiește și actual (2011)[1]. Activitatea de expert de artă continuă totuși și în Italia, având ca sediu propria locuință[2].
Între anii 1995-1999 (la inițiativa ei[4] - prin colaborare cu ministerul de Externe) a devenit Consul Onorific al României în landurile germane Brandenburg și Sachsen-Anhalt[1][4].
Nu are copii.[2]
Cariera muzicală și evoluția artistică
[modificare | modificare sursă]Emisiunea Clubul tinereții de la TVR (moderată de Valentin Plătăreanu și Mariana Mihuț[4]) a însemnat începutul lansării solistei în muzica ușoară româneasca[3]. Ulterior compozitorul George Grigoriu i-a compus primul cantec, devenit în scurt timp șlagăr - piesa Doar băieții sunt de vină - moment ce a constituit rampa de lansare în viitoarea meserie și trecerea la faza de profesionism[3]. A fost realizat și un film (realizator Cezar Grigoriu, cu Luminița Dobrescu cântând pe aleile parcului Cișmigiu[2] această melodie[4].
În 1966 a jucat în musicalul lui Valeriu Lazarov Omul și camera[5][9][A], precum și ulterior în musicalul Pantoful Cenușăresei al lui Jean Georgescu[4], în 1969[5]. Tot în 1966 cântă prima dată[B] la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia[5][C].
Deși tânără, ulterior interpreta devine o prezență constantă în emisiunile muzicale ale TVR[4]. Deja din 1965 participă într-un turneu în URSS - în locul Marinei Voica, ajungând ulterior în Iugoslavia, Israel, Bulgaria[4], Olanda[2][5] Belgia și Republica Democrată Germană[5]. Din 1967 începe colaborarea cu Teatrul de revistă Constantin Tănase[5].
În 1968 își reprezintă țara la Festivalul Mondial al Tineretului de la Sofia (Bulgaria) unde obține Medalia de Bronz[5].
În 1969, la vârsta de 23 ani, a participat la Festivalul Cerbul de Aur, unde a câștigat marele premiu. Alături de George Grigoriu, unul dintre compozitorii care i-au scris primele compoziții a fost Edmond Deda [10]. Ulterior, la ediția din 1970 a susținut alături de Josephine Baker un recital.[1][5]
După succesul de la Cerbul de Aur au urmat câteva turnee în străinătate. Astfel, în 1969 la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară de la Bratislava (Cehoslovacia) câștică locul al II-lea pe podium[5], iar la Festivalul de Muzică Ușoară de la Sopot (Polonia) a câștigă în 1970 Marele Trofeu[1]. După plecarea în exil în 1970, a reușit sa obțină contracte cu 2 case de discuri din Germania (înregistrând 10 discuri[3][5] și obținând succes cu piesa, germană In tausend Jahren engleză I’ve Found My Freedom - Mac & Kattie Kisoon – hit al anilor’70.)[necesită citare], a jucat în 2 seriale de televiziune (unde a deținut rolul principal)[necesită citare] și a susținut multe spectacole cu Orchestra Radiodifuziunii din Berlin (aflată sub bagheta interpretului, compozitorului si dirijorului Paul Kuhn[1][4][11]). Cu televiziunea bavareză în 1975 a colaborat la realizarea unui film[4].
În Germania de la bun început a cântat în principal în limba locală, dar și în engleză, engleză americană, franceză. A colaborat cu televiziunile din Berlin, Hamburg, Wiesbaden.[4]
În amintirea mamei ei care și-a dorit foarte mult să o revadă revenind pentru a-și reactiva cariera muzicală în țara natală, Luminița Dobrescu reîncepe să cânte- după 1989 - în România[4]. Au urmat mai multe participări la emisiuni de divertisment și la alte evenimente - mai ales ale TVR[4], dar și la alte televiziuni. Eugenia Vodă îi dedică la Profesioniștii o emisiune, iar Jurnalul Național prin Marius Tucă o ediție de colecție[D][4]. Ediția jubiliară - de 40 de ani - a Cerbului de Aur a născut câteva controverse, printre care și cea reprezentată de absența cântăreței Luminița Dobrescu[12].
Pe 9 iunie 2012, la Sala Radio, a lansat - în cadrul unui spectacol live de aproximativ două ore[10] - un dublu album intitulat "A Song for You"[E] (piesă din repertoriul interpretei Celine Dion [13]), care cuprinde 22 de piese ale artistei, în patru limbi: română, franceză, engleză și italiană [11]
TVR a produs despre ea un film documentar intitulat Drumul unui Cerb de Aur[1][14].
A colaborat cu compozitori precum George Grigoriu, Edmond Deda, Alexandru Mandi, Viorel Antoniu Butnaru, Bujor Miscutia, Henri Mălineanu, Aurel Manolache, Temistocle Popa, Aurel Giroveanu, Horia Moculescu [3], Ion Cristinoiu, Mișu Iancu, Paul Urmuzescu.[5]
Discografie (selectivă)
[modificare | modificare sursă]România
[modificare | modificare sursă]- Melodii de George Grigoriu, 1967, Electrecord 45-EDC 826, Disc single[5]
- Doar băieții sunt de vină (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
- Luminița Dobrescu, 1968, Electrecord 45-EDC 946, Disc single[5]
- Dacă inimile toate (Mișu Iancu/ Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
- E atât de frumos să iubești (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
- Te iubesc ca-n prima zi (Mișu Iancu/ Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
- Îmi place să mă plimb prin ploaie (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
- Luminița Dobrescu – Mihaela Mihai, 1969, Electrecord EDC 10.076, Disc single[5]
- Dacă nu iubești (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
- Ia din viață ce-i frumos (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
- Alte piese lansate în perioada 1966-1970 (selectiv)[5]
- A plecat (Gilbert Becaud/Dan Costinescu) – 1968
- Ai plecat râzând (m: Ion Cristinoiu; t: Mihai Dumbravă) – 1969
- Băiete, băiete (m: Temistocle Popa; t: Nicușor Constantinescu și George Voinescu) – 1966
- Când tinerii iubesc (George Grigoriu)
- Ceva, ceva s-a întâmplat cu mine (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – 1966
- Cu inima ta n-am probleme (H. Mălineanu)
- Dacă nu iubești (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – 1969
- De ce? (Cornel Fugaru) – 1969
- De nimeni nu m-ascund (Temistocle Popa)
- Din zi în zi (H. Mălineanu)
- Dragostea e val de mare (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – 1966
- E vina mea (Viorel Antoniu Butnaru) – 1967
- Ești îndrăgostită (Engelbert Humperdink/Dan Costinescu) – 1967
- Hăulita de la Gorj (prelucrare folclor) – 1968
- Ia din viață ce-i frumos (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – 1969
- Îndrăgostiții n-au nevoie de cuvinte (Edmond Deda/Aurel Felea)
- Je ne pourrais t’oublier tout a fait (Hugues Aufray) – 1968
- La anii mei (Paul Urmuzescu/Mihai Dumbravă) – 1966
- Masa tăcerii (Alexandru Mandy) – 1968
- Mă iubește și pe mine cineva (Aurel Giroveanu/Mihai Maximilian)
- Neuitate, visele noastre (Câtă dragoste) (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu) – 1967
- Nu mai știu (The Beatles/Dan Costinescu) – 1966
- Prima iubire (Bujor Miscutia)
- O dată doar iubești (Temistocle Popa/Mihai Maximilian) – 1970
- Of, inimioară (Edmond Deda/Harry Negrin) – 1969
- Romanța romanței (Alexandru Mandy) – 1970
- Sunny (Bobby Hebb/Dan Costinescu) – 1966
- Venus (Robin van Leeuwen) – 1970
- Muzică de Colecție Luminița Dobrescu (vol.83) – Ediție de Colecție; ziarul Jurnalul național; 2009.04.06[5]
- Recital – Cerbul de Aur 1970 – Brașov [Ia din viață ce-i frumos (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu), Romanța romanței (Alexandru Mandy), Venus-She’s got it (Robin van Leeuwen), De ce ? (Cornel Fugaru), Câtă dragoste (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu), Je ne pourrais t’oublier tout a fait (Hugues Aufray), Hăulita de la Gorj (Prelucrare din folclorul românesc), Of, inimioară (Edmond Deda/Harry Negrin)]
- Îndrăgostiții n-au nevoie de cuvinte (Edmond Deda/Aurel Felea)
- Masa tăcerii (Alexandru Mandy)
- Dragostea e val de mare (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
- Dacă inimile toate (Tic-Tac) (Mișu Iancu/ Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
- Dacă nu iubești (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
- Te iubesc ca-n prima zi (Mișu Iancu/ Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
- Îmi place să mă plimb prin ploaie (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
- E atât de frumos (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
- Doar băieții sunt de vină (George Grigoriu/Angel Grigoriu & Romeo Iorgulescu)
- A Song for You – „Un cântec pentru tine” - Fundația Radio România ADD 11, 2012.06.09, CD dublu[5]
- CD1
- Gone Too Soon
- I Want to Know What Love Is
- A Song for You
- Close to You
- Gelozia (Marcel Dragomir)
- Crazy
- When I Fall in Love
- Ain’t Misbehaving
- Alfie
- Je t’aime
- When I Fall in Love (duet cu Cornel Fugaru)
- The Winner Takes It All
- CD2
- Of, inimioară (Edmond Deda)
- The Man I Love
- Dragostea e val de mare (George Grigoriu)
- I’m a Fool to Want You
- I’ve Found My Freedom
- De ce ? (Cornel Fugaru)
- Îndrăgostiții n-au nevoie de cuvinte (Edmond Deda)
- I’ll Never Fall in Love Again
- Masa tăcerii (Alexandru Mandy)
- Mama
- Doar băieții sunt de vină (George Grigoriu)
- Non, je ne regrette rien
Hituri
[modificare | modificare sursă]- Ceva, ceva s-a întâmplat cu mine (1966)
- Doar băieții sunt de vină (1967)
- Câtă dragoste (1967)
- Dacă nu iubești (1968)
- Ia din viață tot ce-i frumos(1968)
- Îndrăgostiții n-au nevoie de cuvinte
- Je ne pourrait t'oublier tout a fait (1968)
- Of, inimioară (1969)
- Romanța romanței (1970)
Note
[modificare | modificare sursă]- A Premiat la Festivalul Internațional al Filmelor de Televiziune de la Montreux, Eleveția[5].
- B Cu piesa (compusă de Temistocle Popa) „Băiete, băiete”[5].
- C La același Festival de la Mamaia, câțiva ani mai târziu - în 1969 - obține cu piesele Ai plecat râzând și Of ,inimioară premii la secțiunea Creație[5].
- D Conține 18 șlagăre din perioada 1966-1970 și recitalul susținut de artistă pe scena celei de-a III a ediții a Festivalului Internațional “Cerbul de aur” (3-8 martie 1970)[5]
- E Conține 24 de piese din repertoriul propriu, precum și câteva coveruri[5]
Referințe
[modificare | modificare sursă]- ^ a b c d e f g h i j k l Viorel Vintilă (24 noiembrie 2011). „Exclusiv! Luminița Dobrescu: «Eram un mare nume în România și totuși am preferat „exilul”» Arhivat în , la Wayback Machine.”. TopRomânesc.ro. Accesat 5 noiembrie 2012.
- ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w Op.cit. Bibliografie - Profesioniști în Arte - Luminița Dobrescu, Emisiune de Eugenia Vodă
- ^ a b c d e f g h i j k l m Dialog cu Luminița dobrescu, Interviu privat, 2011.08.26 Arhivat în , la Wayback Machine. accesat 2012.08.26
- ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac Op. cit. Bibliografie - Drumul unui Cerb de Aur, Mariana Bădan, Documentar TVR Cultural, 2011
- ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad Luminița Dobrescu- O artistă și o personalitate complexă, 2013.02.27, Agenda muzicală - portal topromanesc.ro
- ^ a b c d Op. cit. Bibliografie - Luminița Dobrescu - Ne vedem la TVR, Emisiune de Marina Almășan, TVR, 2011.05
- ^ Luminița Dobrescu: "Dacă nu colaborai cu Securitatea, era aproape imposibil să ieși din țară", Anca Lăpușneanu, Revista VIP, Anul XXI, nr 22 (1016), 27 august 2012 Arhivat în , la Wayback Machine. accesat 2012.11.06
- ^ Adrian Ciceu,portal discogs.com accesat 2012.11.05
- ^ Filme cu Luminița Dobrescu, portal cinemagia.ro accesat 2012.11.05
- ^ a b Regal de muzică și prieteni la lansarea noului album al Luminiței Dobrescu, Ioana Matfeev, 2012.06.09, TopRomanesc.ro accesat 2012.11.05
- ^ a b În sfârșit Luminița Dobrescu își lansează dublul album !, Dana Andronie, Ziarul Jurnalul Național, 2012.05.31 Arhivat în , la Wayback Machine. accesat 2012.11.05
- ^ De ce e supărată Luminița Dobrescu?, Camelia Onciu, Monitorul Expres, 13 septembrie 2008 accesat 2012.11.06
- ^ Luminița Dobrescu, în căutarea publicului iubit, Dana Andronie, Ziarul Jurnalul Național 2012.06.23 accesat 2012.11.05
- ^ Documentar despre Luminița Dobrescu, în prima zi de Crăciun, la TVR Cultural, TopRomanesc.ro accesat 2012.11.05
Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- Biografie online Luminița Dobrescu pe wwww.bestmusic.ro
- Drumul unui Cerb de Aur, Mariana Bădan, Documentar TVR Cultural, 2011 accesat 2012.11.06
- Profesioniști în Arte - Luminița Dobrescu, Emisiune de Eugenia Vodă, eugeniavodă.ro accesat 2012.11.06
- Luminița Dobrescu - Ne vedem la TVR, Emisiune de Marina Almășan, TVR, 2011.05 12345 accesat 2012.11.06