Lu Yu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Lu Yu
Haruki Nanmei A portrait of Lu Yu(part) 春木南溟筆 陸羽像(部分) 天保12年.jpg
Lu Yu
Date personale
Născut733 d.Hr.[1][2][3] Modificați la Wikidata
Tianmen City[*], Dinastia Tang Modificați la Wikidata
Decedat804 d.Hr. (71 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
CetățenieDinastia Tang Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet
scriitor
recluse[*] Modificați la Wikidata

Lu Yu (陆羽) (733 d: 804) cunoscut ca "maestrul ceaiului" pentru contribuția sa în cunoașterea ceaiului chinezesc.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Lu s-a născut în 733 în Tianmen, Hubei. Timp de șase ani, Lu Yu a stat în muntele Huomen studiind sub îndrumarea maestrului Zou Fuzi. În această perioadă, Lu Yu prepara deseori ceai pentru profesorul său. De asemenea, el a avut grijă de sănătatea colegilor studenți, folosind cunoștințele sale remarcabile în ceai și ierburi pe care le-a învățat în timp ce se afla la Mănăstirea Longgai.

Ori de câte ori a permis timpul între studiile sale, Lu Yu mergea deseori în mediul rural să adune frunze de ceai și ierburi. Într-una din aceste călătorii, Lu Yu s-a împiedicat de un izvor sub o stâncă rotundă de 6 metri și apa din izvor era extrem de limpede și curată. Când Lu Yu a preparat ceai cu această apă de izvor, a găsit ceaiul gustat pe neașteptate mai bine decât de obicei. De atunci, Lu Yu și-a dat seama de importanța apei de calitate în prepararea ceaiului.

Zou Fuzi a fost mișcat de obsesia lui Lu Yu pentru ceai și de abilitatea lui de a prepara ceai bun. El a curățat stânca împreună cu unii dintre studenții săi și a săpat o fântână în jurul capului de fântână al primăverii.

În 1768, puțin peste o mie de ani mai târziu în timpul dinastiei Qing (1616–1911), Jingling a fost lovit de secetă și întregul oraș avea foarte mult nevoie de apă. Oamenii din oraș au găsit apă care curge încă din această fântână descoperită de Lu Yu și săpată de Zou Fuzi. Un oficial Qing a dispus să fie săpate trei puțuri în jurul izvorului și o structură construită în apropierea puțurilor numite „Lu Yu Hut” și „Izvorul literar”.

În 752, Lu Yu și-a încheiat studiile, și-a luat rămas bun de la Shifu (profesorul) Zou Fuzi și s-a întors la Jingling pentru a-l întâlni pe binefăcătorul său Li Qiwu. Cu toate acestea, cu un an mai devreme Li Qiwu a fost reinstalat și revenit în capitala Tang, Chang'an. Noul oficial șef al Jingling era acum Cui Guofu. Cui, un înalt funcționar care deținea o poziție similară cu ministrul Educației de astăzi, a fost retras în Jingling ca șef oficial pentru că a jignit un membru al redevenței.

Cui Guofu a fost un savant și un poet binecunoscut pentru magnificele sale 5 personaje per vers poezie scurtă. După demisia sa în Jingling, Cui Guofu și-a luat viața destul de ușor. Chiar dacă Cui era cu mai mulți ani decât Lu Yu, ambii bărbați au împărtășit același interes pentru ceai, literatură și poezie. Ca atare au devenit buni prieteni la scurt timp după ce s-au cunoscut. În această perioadă, Lu Yu a rămas cu Cui Guofu și l-a ajutat în sarcinile sale administrative. Cei doi au petrecut mult timp călătorind, consumând ceai și scriind poezii și au fost coautori mai multe cărți despre poezii.

Această perioadă cu Cui Guofu a fost faza de creștere pentru Lu Yu ca om de litere; o perioadă de incubație pentru ca Lu Yu să exerseze și să ascuțeze ceea ce a învățat de la Shifu-ul său Zou Fuzi. Cui Guofu, cu vasta sa experiență și priceperea în opera literară, a devenit un antrenor care a oferit îndrumările necesare pentru a îmbunătăți și maturiza scrisul și abilitățile literare ale lui Lu Yu. În acest timp a scris Clasicul ceaiului.

Versiunea originală a The Classic of Tea era alcătuită din 3 cărți în total 10 capitole: cartea 1 consta din primele 3 capitole; cartea 2 a constat doar din capitolul 4; cartea 3 a constat din capitolele 5 până la 10. După dinastia Tang, toate cele trei cărți au fost legate într-un singur volum, iar versiunea în trei volume nu mai era disponibilă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b Yu Lu, Faceted Application of Subject Terminology, accesat în  
  3. ^ a b Yu Lu, Proiectul Gutenberg, accesat în