Localizare GPS

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Localizare gps)
Salt la: Navigare, căutare

Localizarea GPS este un procedeu relativ simplu care se realizează prin plasarea unui Localizator GPS pe un autovehicul spre exemplu, va capta semnale de la Sistemul de Poziționare Globală (GPS) care este format dintr-o rețea de peste 30 de sateliți care orbitează in jurul pământului la o altitudine de 20.000 de km. Sistemul a fost dezvoltat inițial de guvernul SUA pentru aplicatii militare, dar acum oricine cu un dispozitiv GPS, fie că este vorba de un localizator gps, telefon mobil sau unitate GPS de navigatie auto, poate receptiona semnale radio de la sateliți. Oriunde ai fi pe planeta, cel puțin patru sateliți GPS sunt „vizibili“ în orice moment. Fiecare transmite informații despre poziția și ora curentă, la intervale regulate. Aceste semnale, care călătoresc cu viteza luminii, sunt interceptate de receptor-ul GPS care calculează cât de departe este fiecare satelit calculand pe cât de mult a luat mesajului transmis de satelit pentru a ajunge la receptor. Odată ce are informații cu privire la cât de departe sant cel puțin trei sateliți , localizatorul GPS poate indica locația dvs. folosind un algoritm de calcul numit triangulare.


Ce este un Localizator GPS:[modificare | modificare sursă]

Un Localizator GPS este un dispozitiv electronic de dimensiuni reduse care este capabil să receptioneze semnalele de la cu sateliții GPS din jurul pământului prelucreaza informatia receptionata si obtine poziția exactă sub forma de coordonate(Latitudine - Longitudine) . Informatiile despre pozitia localizatorului pe harta pot fi stocate chiar pe dispozitivul de localizare gps sau pot fi transmise catre utilizator prin intermediul unei conexiuni de date sub forma de sms , sau catre un server dedicat monitorizarii GPS .Cel mai adesea conexiunea de date este realizata prin intermediul unei companii de telecomunicatii care ofera servicii de date mobile cu o cartela SIM . Pentru localizatoarele gps instalate pe nave care navigheaza pe mare sau pentru cele instalate pe aeronave informatia este transmisa printr-un serviciu de date care utilizeaza sateliti de comunicatii.

Localizatorul receptioneaza cel mai bine pozitia gps când se afla in aer liber, in interiorul cladirilor , in tunele, sau sub poduri semnalul de la sateliti este slab sau inexistent.

Localizatoarele GPS pot fi "portabile" sau "instalate pe vehicule".

Localizator GPS Portabil: Este un dispozitiv de dimensiuni reduse, ideal pentru monitorizarea GPS a persoanelor, acesta putând fi plasat în ghiozdan, poșetă sau în haină. Folosind un acumulator intern, localizatorul GPS va funcționa între 10 și 48 de ore, timp în care, cel care urmărește prin GPS va primi informații exacte despre locația persoanei monitorizate.


Live Tracking (Urmărire în timp real):[modificare | modificare sursă]

Noțiunea de Live-tracking (Urmărire în timp real) este una dintre cele mai noi tehnologii în materie de localizare GPS, fiind acum accesibilă oricărei persoane. Live-tracking-ul va permite să urmăriți traseul unei mașini sau a unei persoane direct pe telefonul mobil sau calculator, în timp real. Astfel veți ști exact unde este obiectivul monitorizat sau cât a staționat ın fiecare loc. Se realizeaza cu ajutorul unor aplicatii instalate pe telefon are primesc datele aferente pozitiei de la dispozitivul gps.

Avantaje și beneficii:[modificare | modificare sursă]

  • Monitorizare și urmărire GPS
  • Aflarea traseului unui autovehicul
  • Aflarea traseului unei persoane
  • Live-tracking (Urmărire în timp real)
  • Dimensiuni reduse ale dispozitivelor
  • Reducerea costurilor pentru firmele de transport și logistică
  • Optimizarea cheltuielilor pentru combustibil
  • Monitorizarea partenerului de viață

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Location and tracking pe DMOZ