Liutold de Eppenstein

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Liutold of Eppenstein
Ducatul Carintia
Domnie1077–1090
Familie nobilăCasa lui Eppenstein
TatăMarkwart of Eppenstein
MamăLiutbirg of Plain
Nașterec. 1050
Deces12 mai 1090(1090-05-12)
ÎnmormântareSt. Lambrecht's Abbey

Liutold de Eppenstein (n. 1050 – d. [1]) a fost duce de Carintia și markgraf de Verona de la 1077 până la moarte.

Liutold era cel de al doilea fiul al contelui Markwart de Eppenstein cu soția sa Liutbirga de Plain. Ca urmare, era nepotul de tată al fostului duce de Carintia, Adalbero de Eppenstein, care fusese depus de către împăratul Conrad al II-lea în 1035.

El a succedat ca duce de Carintia lui Berthold al II-lea din casa de Zähringen, recuperând astfel titlul ducal pentru familia de Eppenstein, originară din Stiria, în condițiile în care predecesorul său Berthold îl susținuse pe anti-regele Rudolf de Rheinfelden pe parcursul Luptei pentru învestitură și fusese depus de către regele Henric al IV-lea în 1077. Întorcându-se de la Canossa, regele Henric l-a numit ca duce pe Liutold, care i-a acordat libera trecere prin posesiunile sale carintiene, pentru a reveni în Germania. Domeniile familiei Eppenstein era însă extrem de înguste, dat fiind că Henric acordase regiunea Friuli patriarhului de Aquileia, iar Marca de Stiria rămânea sub conducerea familiei Otakar.

Cu toate că a fost căsătorit în două rânduri, Liutold a murit fără a avea urmași. Ca urmare, el a fost succedat de către fratele său mai tânăr, Henric al V-lea. Liutold este înmormântat la abația Sfântului Lambrecht, din Stiria.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Liutold, accesat în