Liudmila Savelieva

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Liudmila Saveleva)
Liudmila Savelieva

Liudmila Savelieva (1972)
Date personale
Nume la naștereLiudmila Mihailovna Savelieva
Născută24 ianuarie 1942
Leningrad
Căsătorită cuAleksandr Zbruev[*] (din ) Modificați la Wikidata
CetățenieUniunea Sovietică Uniunea Sovietică
Ocupațieactriță
Limbi vorbitelimba rusă[1] Modificați la Wikidata
Alma materAcademia de balet Vaganova[*]
Alte premii
Ordinul Steagul Roșu al Muncii (1967)
Artist al Poporului al RSFS Rusă[*] (1985)
Artist Emerit al RSFSR[*] (1969)
Ordinul Chiril și Metodiu[*] Modificați la Wikidata

Liudmila Savelieva (numele original: în rusă Людмила Михайловна Савельева, transliterat: Liudmila Mihailovna Savelieva; n. , Leningrad, RSFS Rusă, URSS) este o actriță rusă. Debutul în film l-a avut în anul 1966 cu rolul Natașei din filmul monumental Război și pace al regizorului Serghei Bondarciuk, rol pentru care a primit în 1965 „Diploma” la Al 4-lea Festival de film de la Moscova.[3]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

  • 1965 – Московский международный кинофестиваль 1965 (ММКФ/MIFF) – diplomă pentru interpretarea rolului Natașei Rostova în seria I-a „Andrei Bolkonski” și a II-a „Natașa Rostova” în lungmetrajul istoric sovietic Război și pace (1965) în regia lui Serghei Bondarciuk[4].
  • 1965 – Premiul special pentru cel mai bun debut și premiul publicului la cel de-al IV-lea Festival Internațional de Film din Moscova (MIFF) - pentru interpretarea rolului Natașei Rostova în lungmetrajul istoric sovietic Război și pace (1965) în regia lui Serghei Bondarciuk[5].
  • 1966 1966 - recunoscută ca cea mai bună actriță în 1966 conform rezultatelor unui sondaj realizat de cititorii revistei „Ecranul sovietic” - pentru interpretarea rolului Natașei Rostova în lungmetrajul istoric sovietic „Război și pace” în regia lui Serghei Bondarciuk.
  • 1973 – Premiul Hugo de Argint pentru măiestria ansamblului la Festivalul Internațional de Film de la Chicago (Illinois, SUA) - pentru interpretarea rolului Nina Mihailovna Zarecinaia în lungmetrajul dramatic sovietic Pescărușul (1970) în regia lui Iuli Karasik.
  • 2001 - Premiul Vera Holodnaia „Cea mai fermecătoare” la cel de-al XI-lea festival anual de film deschis, numit după Vera Holodnaia „Femeile de cinema” de la Moscova (18 martie 2001)[6][7].

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Liudmila Savelieva