Litografie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Litografia)
Anemone de mare din lucrarea lui Ernst Haeckel Kunstformen der Natur (Formele artistice ale naturii) din 1904.

Litografia (din greaca veche λίθος - litos, "piatră" + γράφω - grafein, "a scrie") este o metodă de tipar utilizând o placă sau o piatră cu o suprafață perfect netedă. Prin contrast cu litografierea, în intaglio placa sursă este gravată, corodată ori punctată pentru a realiza cavitățile care rețin cerneala de tipar, respectiv în tipărirea cu blocuri de lemn sau în cazul tiparului cu litere fixe cerneala este aplicată pe suprafețele ridicate pentru a crea litere, semne și/sau imagini.

Litografia utilizează ulei sau grăsime, respectiv gumă arabică pentru a separa suprafața fină în regiuni hidrofile, care vor absorbi ulterior cerneala tipografică sau tușul, și regiuni hidrofobe, care prin refuzarea absorbției apei, și deci a cernelii, vor deveni fundalul imaginii. Litografia, inventată de autorul bavarez austriac Alois Senefelder, în 1796,[1][2] poate fi folosită pentru a imprima un text sau o lucrare artistică pe hârtie sau pe un alt material potrivit. Cele mai multe cărți, într-adevăr toate tipurile de text de volum mare, sunt acum imprimate folosind litografia offset, cea mai uzuală formă de producție de tipărituri. Cuvântul „litografie” se referă și la fotolitografie, o tehnică de microfabricare utilizată la construirea circuitelor integrate și a sistemelor microelectromecanice, cu toate că acele tehnici au mai multe lucruri în comun cu gravarea, decât cu litografia.

Principiul litografierii[modificare | modificare sursă]

Placă litografică şi imagine în oglindă imprimată, a unei hărți a orașului München


Litografierea cu gresie[modificare | modificare sursă]

HNO
3

O hartă litografiată din 1902 (dimensiuni originale 33×24 cm)


Microlitografia și nanolitografia[modificare | modificare sursă]


Litografierea ca modalitate artistică[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Meggs, Philip B.A History of Graphic Design, 1998, John Wiley & Sons, Inc., pagina 146 ISBN 0-471-29198-6
  2. ^ Carter, Rob, Ben Day, Philip Meggs – Typographic Design: Form and Communication, Third Edition, 2002, John Wiley & Sons, Inc., pagina 11

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]