Literatură medievală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search


Istorie[modificare | modificare sursă]

După căderea Imperiului Roman de Apus în sec. V, spațiul sociopolitic european al vremii a devenit foarte fragmentat și dinamic. Susținerea bisericii era de mare ajutor pentru monarhii creștini, prin urmare biserica a câștigat tot mai multă influență în spațiul laic. Majoritatea literaturii medievale a fost scrisă de membrii clerului și reprezintă în principal hagiografii (Legenda aurea c. 1260), imnuri (Dies Irae c. 1200) și tratate filozofice și teologice.

Limbi[modificare | modificare sursă]

Fiind limba latină a fost limba Bisericii Catolice, care în Evul Mediu a dominat Europa de Vest și Centrală și fiindcă în acele timpuri biserica a avut aproape un monopol al învățământului, latina a fost o limbă foarte importantă pentru literatura medievală, chiar și în părți ale Europei care nu au fost niciodată romanizate. În Europa de Est, influența Imperiului Bizantin și a Bisericii Ortodoxe a făcut limba greacă și slavonă să fie limbile dominante în literatură.

În afară de aceste limbi se foloseau și dialecte locale, mai ales în scrieri comune/seculare. Lucrări care sunt binecunoscute Beowulf, Nibelungenlied și Cântecul lui Roland, au folosit respectiv limba anglo-saxonă, germana de sus și franceza veche.

Vezi și[modificare | modificare sursă]