Lista simbolurilor muzicale

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Simbolurile muzicale moderne sunt semne, marcaje și simboluri utilizate de majoritatea muzicienilor, indiferent de stilul sau genul pe care aceștia în abordează.

Linii[modificare | modificare sursă]

Music-staff.png Portativul este spațiul format din cinci linii paralele și patru spații, pe care sunt notate notele și alte simbolurile muzicale. Fiecărui sunet din scara uniform temperată îi revine o linie sau un spațiu pe portativ, în funcție de cheia înscrisă în partea stângă a portativului. Spre exemplu, dacă cheia SOL este folosită, atunci primei linii îi corespunde nota Mi (E4, care se află deasupra lui C4, numit și C mijlociu), primului spațiu nota Fa (aflată la un semiton distanță de Mi), celei de-a doua linii Sol, celui de-al doilea spațiu La, ș.a.m.d. Portativul general constă în reunirea a două portative de cinci linii, având o linie suplimentară imaginară la mijloc. Pe portativul general se scrie muzica pentru două, trei și patru voci, armonice și polifonice.
Music-ledger.png Linii suplimentare sunt folosite în cazul în care cele cinci linii ale portativului nu sunt suficiente pentru a nota sunete mai acute sau mai grave. Aceste linii sunt considerate o continuare a portativului de bază, putând fi folosite atât deasupra, cât și dedesubtul acestuia.
Music-bar.png Bara de măsură este folosită pentru separarea măsurilor. În cazul portativului general, aceasta se prelungește (în sus sau în jos) pentru a-l cuprinde în întregime.
Music-doublebar.png Bara dublă se folosește pentru delimitarea a două secțiuni sau fraze muzicale și în cazul în care intervine, în melodie, o schimbare de tempo, de ritm sau de tonalitate.
Music-dottedbar.png Bara punctată se folosește pentru divizarea măsurilor lungi în segmente mai scurte, pentru a fi citite și înțelese mai ușor.

Chei[modificare | modificare sursă]

Music-Gclef.png Cheia Sol
Music-Cclef.png Cheia Do
Music-Fclef.png Cheia Fa
Music-neutralclef.png Cheie neutră

Pauze[modificare | modificare sursă]

Valoarea notelor și a pauzelor[modificare | modificare sursă]

Relații între note[modificare | modificare sursă]

Ornamente[modificare | modificare sursă]

Octave[modificare | modificare sursă]

Notație specifică anumitor instrumente[modificare | modificare sursă]

Chitară[modificare | modificare sursă]

Semnele ce indică digitația folosită pentru chitară pot fi scrise sub, deasupra sau lângă notele muzicale asociate lor.

Simbolul Spaniolă Română
p pulgar degetul mare
i indice degetul arătător
m medio degetul mijlociu
a anular degetul inelar
c, x, e meñique degetul mic