Liniile păcii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Linia păcii în Belfast

Liniile păcii sau Zidurile păcii (în engleză Peace lines, Peace walls) sunt o serie de garduri, care separar zonele catolice (naționaliști irlandezi) de cele protestante (unioniști britanici) în Irlanda de Nord. Primul gard a fost construit în timpul izbucnirii conflictului (după revoltele din 1969), pentru a minimiza contactul dintre cele două comunități.

Există în Belfast (20[1]), Derry, Portadown și Lurgan. Lungimea acestora variază de la câteva sute de metri până la cinci kilometri, sînt ridicate preponderent din fier, cărămidă și oțel, iar înălțimea poate fi de până la 6 metri. Există porți care uneori sînt păzite de către poliție, fiind deschise în timpul zilei, dar închise noaptea.

La momentul dat este o atracție turistică. În 2008, au început discuțiile cu privire la posibilitatea demolării gardurilor, mulți locuitori însă din zonele în care există gardurile, afirmă faptul că pereții contribuie la un sentiment de securitate și sunt de acord în general cu privire la eliminarea pereților, dar nu acum[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ethnic Interfaces/Peace Lines
  2. ^ A discussion paper proposing a five phase process for the removal of ‘peace walls’ in Northern Ireland