Sari la conținut

Limbi ilirice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Limbi ilirice
Distribuire geografică Munții Balcani sudul Alpilor
Perioadă de existență secolele V-VII. BC
Dispariție a dispărut
Clasificare lingvistică
Limbi indo-europene
  • ...
    • Limbi ilirice
Această pagină poate conține caractere Unicode.


Limbile ilirice sunt un grup al limbilor indo-europene care se aflau în partea vestică a Balcanilor. În jurul anului 230 î.e.n. aceste limbi au fost romanizate, iar apoi au fost înlocuite de limbile slavice între secolele V-VII.

Unii cred ca limba albaneză ar fi derivată din limbile ilirice, însă această teorie este intens contestată de lingviști și istorici, din mai multe motive, principalul fiind faptul că limba Iliră era o limbă centum, iar albaneza este o limbă satem, ca și limbile dacă și tracă, slava veche, limbile baltice, limba armeană și limbile indo-iraniene(acestea din urmă fiind cele mai înrudite/apropiate limbi satem cu limba albaneză).

Istoria limbii[modificare | modificare sursă]

Vocalismul este restabilit condițional în compoziția [a], [u], [e], [i], [ō], [ū], [ eu], [ai], [ei]. Consonantismul este reprezentat de fonemele [p, t, k, b, d, g, s, j, v, m, n, l, r], eventual și [š, z, c, dz, n ', l'] nordul este încă [f].

Consonantismul se caracterizează prin reducerea a trei serii de dopuri indo-europene la două, cu coincidență de aspirații sonore; Prezența reflexelor kentum și satemale ale velarului indo-european.

Aproape nimic nu se știe despre morfologia iliră, cu excepția caracteristicilor de formare a cuvintelor, care se caracterizează prin prezența mai multor prefixe și a unui sistem bogat de sufixe.

Din vocabular, există mai ales nume native, a căror semnificație este doar uneori restaurată pe baza unei comparații cu alte limbi indo-europene.

Cifre[modificare | modificare sursă]

Mai jos sunt câteva nume binecunoscute pentru cifre:[1]

jedan dwa tri tschetari peet schees sedam ossam dessat
unul doi trei patru cinci șase șapte opt nouă zece

Surse de informații[modificare | modificare sursă]

Limba iliră este atestată în trei scurte glossuri și un număr mare de nume proprii (toponime, etnonime și grupuri etnice, nume personale ale oamenilor și zeilor, totalizând peste 1500).

Referințe[modificare | modificare sursă]