Limba Betawi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Betawi
basè Betawi, basa Betawi
Vorbită înIndonesia
RegiuniJakarta
Sistem de scrierealfabetul latin
Shkrimi arab[*][[Shkrimi arab (writing system for Arabic and some Asian and African languages)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Clasificare
creol malaez
  • Betawi
Statut oficial și codificare
ISO 639-3
(cel mai
răspândit dialect)
bew
Această pagină poate conține caractere Unicode

Betawi, cunoscută și sub numele de Betawi Malay, Jakartan Malay sau Batavian Malay este limba vorbită a poporului Betawi din Jakarta, Indonezia. Este limba maternă a aproximativ 5 milioane de oameni; un număr precis este greu de determinat din cauza utilizării vagi a denumirii.

Betawi Malay este o limbă informală populară în Indonezia contemporană, folosită ca bază pentru argoul indonezian și vorbită în mod obișnuit în telenovelele din Jakarta și în unele desene animate (de exemplu, Adit Sopo Jarwo).[2] Numele „Betawi” provine de la Batavia, numele oficial al Jakartei în epoca Indiilor de Est Olandeze. Indoneziana colocvială din Jakarta, o formă vernaculară a indonezienei care s-a răspândit din Jakarta în zone mari din Java și a înlocuit dialectele malaysiene existente, își are rădăcinile în malaeza Betawi. Potrivit lui Uri Tadmor, nu există o limită clară care să distingă indoneziana colocvială din Jakarta de malaysiana Betawi.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://mmzrarebooks.blogspot.com/2018/10/surat-kabar-melayu-huruf-arab-th-1878-m.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Bowden, John. Towards an account of information structure in Colloquial Jakarta Indonesian. Proceedings of the International Workshop on Information Structure of Austronesian Languages, 10 April 2014. Research Institute for Languages and Cultures of Asia and Africa, Tokyo University of Foreign Studies. p. 194. 
  3. ^ Kozok, Uli (), Indonesian Native Speakers – Myth and Reality (PDF), p. 15