Lili (film din 1953)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lili

Afișul românesc al filmului
Titlu originalLili
Genfilm dramatic
film muzical
film romantic
RegizorCharles Walters
ScenaristHelen Deutsch
Bazat peo povestire de Paul Gallico
StudioMGM
Director de imagineRobert H. Planck
MontajFerris Webster
MuzicaBronisław Kaper
DistribuțieLeslie Caron
Mel Ferrer
Jean-Pierre Aumont
Zsa Zsa Gabor
Premiera10 martie 1953
Durata81 minute
film color
ȚaraStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Locul acțiuniiFranța  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
PremiiPremiul Oscar pentru cea mai bună muzică de film originală într-o comedie sau dramă[*]
National Board of Review: Top Ten Films  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cea mai bună actriță
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor
Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine (color)[*]
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri într-un film color[*]
Premiul Oscar pentru cea mai bună muzică de film originală într-o comedie sau dramă[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
Leslie Caron într-o scenă din film

Lili (titlul original: în engleză Lili) este un film de dragoste american, realizat în 1953 de regizorul Charles Walters, după o povestire de Paul Gallico, protagoniști fiind actorii Leslie Caron, Mel Ferrer, Jean-Pierre Aumont și Zsa Zsa Gabor.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Lili Daurier, o tânără orfană de 16 ani în căutarea unui loc de muncă, ajunge într-un parc de distracții dintr-un oraș francez. Naivitatea ei și imaginația ei de adolescentă, o fac să se îndrăgostească de Marc, atrăgătorul magician. Lili își ia o slujbă ca chelneriță pentru a putea rămâne în apropierea lui, dar când în loc să muncească merge la spectacolul de magie, este concediată.

Fără speranță și cu inima frântă, Lili decide să se sinucidă. Păpușarul târgului împiedică acest lucru, angajând-o într-o conversație la scena lui cu păpuși. Dar nu vorbește el însuși, ci își lasă păpușile să vorbească cu Lili. Un grup de muncitori vine și se distrează să o vadă pe Lili, care în situația ei, aparent nici nu vrea să remarce că păpușile sunt coordonate de un om, iar ea vorbește și cântă cu ele. După ce cortina a căzut, păpușarul îi oferă un loc în spectacolul său.

Păpușarul este un om amărât. O rană la picior din timpul războiului i-a ruinat cariera de dansator. Se îndrăgostește de Lili și își arată sentimentele prin păpușile sale. Dar Lili nu observă acest lucru și încearcă să se întoarcă la magician. Într-o seară, păpușarul beat se întoarce la rulota pe care o împarte cu Lili și asistenții lui și se lovește de perete cu piciorul lui rănit. Lili îl îngrijește și drept răsplată, capătă o privire drăgăstoasă care o îngrijorează. Păpușarul încearcă să afle ce vrea Lili, dar aceasta are ochi doar pentru un afiș cu spectacolul magicianului. Păpușarul este dezamăgit și fără speranță.

Lili află că magicianul doar s-a jucat cu ea și că este căsătorit cu asistenta sa Rosalie. Cere ajutor prietenilor ei păpușiile, care îi spun să uite de magician. Lili a văzut întotdeauna păpușile ca fiind reale, care au ajutat-o ​​foarte mult și pe care le iubește. Ea încearcă să îmbrățișeze păpușile și descoperă în spatele lor pe păpușar. Enervată, Lili recunoaște că a uitat mereu că în spatele păpușilor se află o persoană. Păpușarul îi spune că în fiecare păpușă există o bucată din sufletul lui.

Lili părăsește târgul. Pe drum, un drum de țară singuratic, ea își imaginează că dansează cu fiecare dintre păpuși, care acum sunt de mărimea unui om. Fiecare păpușă apoi se transformă în păpușar și se estompează în imaginația sa. Lili realizează că prietenia sa cu păpușile, reflectă prietenia ei cu păpușarul. Când ultima păpușă din mintea ei devine păpușar, ea îl ține strâns și cei doi merg pe drum mână în mână. Când Lili se trezește la realitate, se întoarce în fugă la târg unde păpușarul o așteaptă și cei doi se îmbrățișează. Păpușile, îi privesc pe amândoi și îi aplaudă bucuroase.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Aprecieri[modificare | modificare sursă]

„ Musical exemplar în genul său, străbătut de un inefabil fior de tandrețe. „Hi-Lili, Hi-Lo” – șlagărul filmului, a fost fredonat de câteva generații.”
— Tudor Caranfil , Dicționar universal de lungmetraje cinematografice[1]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Caranfil, Tudor, Dicționar universal de lungmetraje cinematografice, Litera internațional, p. 516 
  2. ^ fr La Sélection - 1953 - Palmarès Arhivat în , la Wayback Machine., site oficial al Festivalului de la Cannes.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Caranfil, Tudor, Dicționar universal de lungmetraje cinematografice (filme de ficțiune), Ed. a 3-a revizuită, București, 2008: Litera internațional, p. 1106, ISBN 978-973-675-416-6 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Lili la Wikimedia Commons