Sari la conținut

Larry Burrows

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Larry Burrows
Date personale
PoreclăLarry Burrows Modificați la Wikidata
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Londra, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Decedat (44 de ani)[3][1][2] Modificați la Wikidata
Laos Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit[4] Modificați la Wikidata
Ocupațiefotograf
jurnalist
fotograf de război[*]
fotoreporter[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
PorecleLarry Burrows  Modificați la Wikidata
OrganizațieDaily Express
Life
Associated Press  Modificați la Wikidata
PremiiRobert Capa Gold Medal[*][[Robert Capa Gold Medal (photography award (1955-))|​]] ()
Robert Capa Gold Medal[*][[Robert Capa Gold Medal (photography award (1955-))|​]] ()
Robert Capa Gold Medal[*][[Robert Capa Gold Medal (photography award (1955-))|​]] ()
prix Nadar Gens d'images[*][[prix Nadar Gens d'images (French photographie award)|​]] ()  Modificați la Wikidata

Larry Burrows (nume la naștere Henry Frank Leslie Burrows[5],s-a născut la data de  29 mai 1926, în Londra, a murit la 10 februarie 1971 în Laos) a fost un fotojurnalist englez cel mai bine cunoscut pentru imaginile sale în care America s-a implicat în Războiul din Vietnam.

Burrows a renunțat la școală la vârsta de 16 ani și s-a angajat la biroul revistei „Life” (n.t. viața) din Londra, unde a început să developeze fotografii. Acesta este locul în care a început să i se spună Larry, pentru a se evita confuzia cu un alt Henry care lucra în același birou. Unele păreri susțin că Burrows este cel care a topit, în camera de uscare, negativele lui Robert Capa din Ziua-D, însă, conform lui John G. Morris, responsabil pentru acest lucru a fost un alt tehnician.[6]

Burrows a devenit fotograf și a acoperit Războiul din Vietnam din 1962 până în anul 1971, anul morții lui. Opera lui este adesea citată ca fiind cea mai ardentă și consistentă din timpul războiului, mai multe dintre fotografiile lui (de exemplu „Reaching Out”, în care un pușcaș marin își consolează camaradul rănit în urma unui schimb de focuri din cadrul Operațiunii Preria din octombrie 1966) și eseurile lui foto cuprinzând și definind catastrofa lungă și polarizatoare din Vietnam. Una dintre cele mai renumite colecții, publicată în revista LIFE în 16 aprilie 1965, se numește „One Ride with Yankee Papa 13” și prezintă o misiune a unui elicopter din escadronul HMM-163 din 31 martie 1965.

Burrows a încetat din viață împreună cu alți trei fotojurnaliști, Henri Huet, Kent Potter și Keisaburo Shimamoto, când elicoperul lor a fost doborât în Laos. La momentul prăbușirii, fotografii imortalizau imagini din timpul Operațiunii Lam Son 719, o invazie armată masivă a Laosului de către Forțele Vietnameze Sudice, împotriva Armatei Vietnameze a Poporului și a Pathet Lao. 

În 2002, cartea postumă a lui Burrows, „Vietnam”, a fost premiată cu Premiul Nadar.

În 3, 4 aprilie 2008, trupurile (rămășițele mai degrabă, corpurile intacte nu au fost găsite) lui Burrows și a celorlalți trei fotografi, Huet, Potter și Shimamoto, au fost onorate și înmormântate la Newseum în Washington D.C. 

  1. ^ a b The Fine Art Archive, accesat în  
  2. ^ a b Larry Burrows, SNAC, accesat în  
  3. ^ Larry Burrows, Luminous-Lint, accesat în  
  4. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
  5. ^ Pyle, Richard; Faas, Horst (). Lost Over Laos: A True Story of Tragedy, Mystery, and Friendship (în English). Da Capo Press. p. 21. ISBN 9780306811968. 
  6. ^ Morris blames it on a young developer named Dennis Banks. John G. Morris, "Get the picture, A personal history of photojournalism", Random House Inc, N-Y 1998

A se vedea, de asemenea,

[modificare | modificare sursă]
  • Lista de jurnaliști, uciși și dispăruți în Războiul din Vietnam
[modificare | modificare sursă]