Ladaniva

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ladaniva
Date personale
Locul desfășurării activitățiiFranța
Armenia Modificați la Wikidata
OrigineLille, Franța  Modificați la Wikidata
Gen muzicalWorld music  Modificați la Wikidata
Data formării  Modificați la Wikidata
Membri
Jaklin Baghdasaryan[*][[Jaklin Baghdasaryan (Armenian folk singer)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Ladaniva (în armeană Լադանիվա; stilizat cu majuscule, nume inspirat de SUV-ul off-road Lada Niva) este un grup de muzică mondială franco-armean originar din Lille. Duo-ul, fondat în 2019, este format din cântăreața armeană Jaklin Baghdasaryan și instrumentistul francez Louis Thomas. Stilul lor muzical este inspirat de muzica din întreaga lume, în special de muzica tradițională balcanică, maloya și folclorul armean. Ei au reprezentat Armenia la Eurovision Song Contest 2024 cu piesa „Jako”.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Ladaniva s-a format în 2019 la Lille, ca urmare a colaborării dintre cântăreața Jaklin Baghdasaryan și multi-instrumentistul Louis Thomas.[1] Baghdasaryan, născută în 1997 în Yeghegnadzor, Armenia, a crescut în Minsk, Belarus, înainte de a emigra în Franța împreună cu mama ei în 2014. Cântă încă din copilărie și, după ce s-a stabilit la Tourcoing, s-a înscris la Conservatorul din Lille. Thomas, născut în 1987 la Lille și un muzician de jazz desăvârșit dintr-o familie de muzicieni, a urmat și conservatorul. Într-o seară din 2018, s-au întâlnit întâmplător în timpul unei jam session într-un bar muzical din Vieux-Lille, l'Intervalle.[2]

În martie și aprilie 2020, în timp ce multe țări afectate de pandemia de COVID-19 erau în izolare, Ladaniva a publicat două videoclipuri, „Vay Aman” și „Zepyuri Nman”, care au avut un mare succes, în special în rândul comunității armene. Apoi ei lansează videoclipul lor „Kef Chilini”, care a ajuns la 18 milioane de vizualizări în câteva luni.[3] În 2023, Ladaniva a lansat primul lor album, produs și distribuit de PIAS.[4]

În martie 2024, Ladaniva a fost anunțată oficial ca reprezentant al Armeniei pentru Concursul Muzical Eurovision 2024 cu melodia „Jako”.[5][6] Ei s-au clasat pe locul al treilea în a doua semifinală pe 9 mai 2024 și pe locul opt în Marea Finală din 11 mai 2024.[7]

Stilul muzical[modificare | modificare sursă]

Repertoriul grupului Ladaniva este inspirat, pe de o parte, de cântece tradiționale din Armenia, Rusia și Balcani, iar pe de altă parte din muzica din America Latină, Africa și Insula Reunion.[8][9]

Premii și recunoaștere[modificare | modificare sursă]

Ladaniva a fost distins cu Music Moves Europe Award prin intermediul Public Choice Award în 2022.[10][11]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de studio[modificare | modificare sursă]

Titlu Detalii
Ladaniva

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lecoq, Noémie (). „Ladaniva”. europavox (în franceză). Accesat în . 
  2. ^ „Ladaniva”. radiofrance (în franceză). . Accesat în . 
  3. ^ Berthod, Anne (). „Ladaniva, le phénomène de la pop balkanique aux 18 millions de vues”. telerama (în franceză). Accesat în . 
  4. ^ „World-pop trailblazers Ladaniva today release single 'Je Voulais' and announce their upcoming debut album due in September”. pias.com (în engleză). PIAS⁠(d). . Accesat în . 
  5. ^ „Ladaniva will be representing Armenia at Malmö 2024”. Eurovision.tv (în engleză). European Broadcasting Union (EBU). . Accesat în . 
  6. ^ „Armenia's song for Malmö is released - 'Jako' by Ladaniva”. Eurovision.tv. EBU. . Accesat în . 
  7. ^ „Armenia's "Ladaniva" reached Eurovision Song Contest 2024 final” (în engleză). armenpress.am. Accesat în . 
  8. ^ „Ladaniva”. radar-agency (în engleză). Accesat în . 
  9. ^ „VIDEO O participantă la Eurovision a surprins în culise cu o piesă românească: „Pronunția este perfectă". www.hotnews.ro. Accesat în . 
  10. ^ „Ladaniva: Armenian band wins Public Choice prize at Music Moves Europe Awards”. Public Radio of Armenia (în engleză). Accesat în . 
  11. ^ „These are the winners of the Music Moves Europe Awards 2022”. European Commission. Accesat în . 
  12. ^ „Ladaniva - Album by Ladaniva”. Spotify. Accesat în .