Punct fierbinte (geologie)
În geologie, punctul fierbinte (din engl. hot spot) îl reprezintă regiunea vulcanică remarcată printr-un flux termic ridicat, fiind locul în care magma este împinsă în sus din manta, creându-se astfel un vulcan.
Punctele fierbinți se pot afla lângă, în apropierea sau la depărtare de marginile plăcilor tectonice. În prezent există două ipoteze care încearcă să explice originea lor. Una sugerează că ele s-ar datora coloanelor de rocă topită care pătrund ca niște cute diapire, urcând din mantaua inferioară.[1] O ipoteză alternativă afirmă că nu temperatura ridicată este cauza vulcanismului, ci deplasarea plăcilor litosferice, care permite pătrunderea materiei topite de la adâncimi mici.[2][3] Această ipoteză consideră termenul „hotspot” ca fiind nepotrivit, afirmând că porțiunile de manta de sub ele nu sunt deloc neobișnuit de fierbinți. Cele mai cunoscute exemple includ: insulele Hawaii, Insulele Canare și zona Yellowstone.
Referințe și note
[modificare | modificare sursă]- ^ W. J. Morgan (). „Convection Plumes in the Lower Mantle”. Nature. 230 (5288): 42–43. Bibcode:1971Natur.230...42M. doi:10.1038/230042a0.
- ^ „Do plumes exist?”. Accesat în .
- ^ Foulger, G.R. (). Plates vs. Plumes: A Geological Controversy. Wiley-Blackwell. ISBN 978-1-4051-6148-0.
Galerie de imagini
[modificare | modificare sursă]-
Evoluţia hotspot-ului din zona Yellowstone
(în milioane ani)