La casa de papel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la La Casa de Papel)
La Casa de Papel
Genserial de televiziune de acțiune[*]
black comedy television program[*][[black comedy television program (tv genre)|​]]
buddy film[*][[buddy film (film genre in which two people of the same sex (historically men) are non-romantically paired, with a contrast in personality, sometimes accentuated by an ethnic difference between the two)|​]]
buddy cop film[*][[buddy cop film (film genre with two or more police protagonists with conflicting personalities)|​]]
crime television series[*][[crime television series (television series genre)|​]]
action thriller[*][[action thriller (fiction genre)|​]]
romance television series[*][[romance television series (television series genre)|​]]  Modificați la Wikidata
Creator(i)Álex Pina
Regizor(i)Koldo Serra[*][[Koldo Serra (regizor de film spaniol)|​]][1]  Modificați la Wikidata
ActoriÚrsula Corberó
Alba Flores
Álvaro Morte
Paco Tous
Pedro Alonso
Itziar Ituño
Miguel Herrán
Kiti Mánver
Țară de origine Spania  Modificați la Wikidata
Limbă(i)limba spaniolă  Modificați la Wikidata
Nr. de sezoane5
Nr. de episoade43 (list of Money Heist episodes[*][[list of Money Heist episodes (Wikimedia list article)|​]]  Modificați la Wikidata)
Producție
Producător(i) executiv(i)Álex Pina[*][[Álex Pina (writer and producer, known for Money Heist (2017), Paco's Men (2005) and The Boat (2011))|​]]  Modificați la Wikidata
LocMuseo Casa de la Moneda[*][[Museo Casa de la Moneda (museum in Madrid, Spain)|​]]
Fabrica Națională de Monedă și Timbru[*]
Toledo
Palawan[*][[Palawan (province of the Philippines)|​]]
Florența
Madrid
Pampas
Archipiélago de San Blas[*][[Archipiélago de San Blas (archipelago in Guna Yala, Panama)|​]]
Insula Java
Thailanda  Modificați la Wikidata
Perioadă de difuzare40–45 minute
Difuzare
Canal originalAntena 3
Difuzare originală2 mai 2017 –
prezent
Cronologie

La Casa de Papel (română Fabrica de bani, engleză Money Heist) este un serial de televiziune spaniol, genul thriller, creat de Álex Pina pentru postul spaniol de televiziune Antena 3. Serialul este serie limitată și a fost difuzat pe durata unui sezon în 10 părți.[2] A avut premiera pe 2 mai 2017 și s-a încheiat în 3 decembrie 2021. A continuat cu partea a 3-a și partea a 4-a, ultimele 2 părți au fost realizate după ce Netflix a cumpărat serialul. Distribuție: Úrsula Corberó ca "Tokyo", Alvaro Morte ca "El Profesor", Paco Tous ca "Moscú", Alba Flores ca "Nairobi" și Anna Gras ca "Mercedes".[3] Pe 25 decembrie, prima parte a sezonului 1 a fost adăugată catalogului internațional Netflix[4], dar sezonul a fost reeditat în așa fel încât să aibă 13 episoade în loc de 9 episoade[5] câte avea inițial.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Un om misterios, care se numește El Profesor („Profesorul”), planifică cea mai mare lovitură dată vreodată. Pentru a realiza planul ambițios, recrutează o bandă de opt persoane cu anumite abilități care nu au nimic de pierdut. Scopul este acela de a intra în Monetăria Regală a Spaniei, astfel încât să poată tipări 2,4 miliarde de euro. Pentru a face acest lucru, au nevoie de unsprezece zile de izolare, timp în care vor trebui să se ocupe de șaizeci și șapte de ostatici și de forțele de elită ale Poliției. În partea a 3-a, banda se reunește pentru a salva un membru capturat, de data aceasta ținta fiind Banca Națională a Spaniei.

Distribuția[modificare | modificare sursă]

Netflix a achiziționat drepturile de difuzare a spectacolului și a distribuit prima parte a sezonului pe serviciul lor de streaming pe 25 decembrie la nivel mondial.[4] Totuși, în loc să mențină numărul inițial de 9 episoade și 70 de minute al fiecărui episod din sezon, a fost tăiat în 13 episoade diferite, fără titlu. Fiecare dintre episoade a fost limitat la 40-50 de minute.[5]

Prezent[modificare | modificare sursă]

Adaptare sud-coreeană[modificare | modificare sursă]

În noiembrie 2020, Netflix a anunțat că va crea o adaptare sud-coreeană a emisiunii. Producția din 12 părți, intitulată Money Heist: Korea - Joint Economic Area, va fi o colaborare între BH Entertainment și Contents Zium, regizat de Kim Hong-sun.[7][8][9][10] Producția a fost amânată din cauza pandemiei COVID-19 în Coreea de Sud.[11]

Seria spin-off[modificare | modificare sursă]

În noiembrie 2021, Netflix a anunțat că va crea un serial spin-off intitulat Berlin, care urmează să fie lansat în 2023.[12][13]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Česko-Slovenská filmová databáze 
  2. ^ „Netflix saved one of the best original series of 2017 for end of year: La Casa de Papel • r/television”. reddit (în engleză). Accesat în . 
  3. ^ Rosado, Juan Carlos (). „Antena 3 convierte un robo en una serie en 'La casa de papel' [Antena 3 turns a robbery into a series in 'La casa de papel']. El Periódico de Catalunya. Accesat în . 
  4. ^ a b https://www.netflix.com/title/80192098
  5. ^ a b „la casa de papel: netflix only showing 13 out of 15 episodes • r/netflix”. reddit (în engleză). Accesat în . 
  6. ^ „Distributia La casa del papel”. Cinema Magia. Accesat în . 
  7. ^ „Confirmado el elenco de la nueva Casa de Papel con Álex Pina como su productor”. VADER (în spaniolă). Accesat în . 
  8. ^ „La casa de papel: ellos serían los actores de la versión surcoreana”. Vogue Mexico (în spaniolă). . Accesat în . 
  9. ^ „Netflix prepara la versión coreana de La casa de papel”. La Vanguardia (în spaniolă) (publicat la ). . Accesat în . 
  10. ^ „Netflix to Launch Korean Version of 'Money Heist' Hit Spanish Series” (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ 'Money Heist' Korean remake: cast, plot details, release date and everything we know so far”. Nme.com. . Accesat în . 
  12. ^ Lang, Jamie (). „Bella Ciao! 'Money Heist' Fan Favorite 'Berlin' Is Getting His Own Spinoff Series at Netflix”. Variety. Accesat în . 
  13. ^ Owens, Kelvin (). 'Money Heist' Spinoff Series 'Berlin' Coming to Netflix in 2023”. Collider. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]