Lübecker Nachrichten

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Lübecker Nachrichten
Lübecker Nachrichten Logo.svg
Informații generale
ȚaraGermania  Modificați la Wikidata
Tipziar cotidian (cu excepția zilelor de luni)
FormatBroadsheet
ProprietarLübecker Nachrichten GmbH
EditorGerald Goetsch[1]
Data fondării3 aprilie 1946 (1946-04-03)
SediuLübeck, Germania
Tirajaproximativ 102.000
ISSN[1]
Prezență online
www.ln-online.de

Lübecker Nachrichten (LN; în traducere română Știri din Lübeck) este un ziar cotidian regional din Germania, care acoperă din punct de vedere jurnalistic landul Schleswig-Holstein și partea de vest a landului Mecklenburg-Vorpommern. El este, alături de Schleswig-Holsteinischer Zeitungsverlag și Kieler Nachrichten, unul dintre cele mai mari ziare din Schleswig-Holstein.

Apariție și proprietari[modificare | modificare sursă]

LN apare zilnic, cu excepția zilelor de luni și a zilelor următoare sărbătorilor. El a fost înființat în 1946 ca succesor al ziarului Lübecker General-Anzeiger fondat în 1832 (Gazeta generală a orașului Lübeck), titlu care este încă folosit pentru suplimentul local din Lübeck.

Ziarul este publicat de societatea Lübecker Nachrichten GmbH, cu sediul în districtul Buntekuh al orașului Lübeck, care este deținut în proporție de 49% de concernul editorial Axel Springer AG. Redactor-șef este Manfred von Thien.

Controverse[modificare | modificare sursă]

La începutul anului 1959 Otto Frank a înaintat o plângere penală pentru calomnie împotriva lui Lothar Stielau (n. 1908), profesor de limba engleză la Oberschule zum Dom din Lübeck, fost membru al NSDAP și SA, fost conducător local al Hitlerjugend și președinte (din 1957) al organizației locale a Deutsche Reichspartei,[2] care publicase la 10 octombrie 1958 un articol în revista școlară Zeitschrift der Vereinigung ehemaliger Schüler und der Freunde der Oberschule zum Dom e.V. Lübeck în care considera jurnalul publicat ca fiind „un fals”,[2][3][4] deoarece nu ar fi jurnalul intim pe care l-ar fi ținut de Anne Frank.[5] Plângerea a fost extinsă și asupra fermierului Heinrich Buddeberg (n. 1893), președintele organizației Deutsche Reichspartei din landul Schleswig-Holstein, care scrisese o scrisoare în sprijinul lui Stielau, ce fusese publicată pe 6 ianuarie 1959 în ziarul Lübecker Nachrichten; el susținea în această scrisoare că autorul jurnalului ar fi scriitorul evreu Meyer Levin.[2][5]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.ln-online.de/artikel/2923080/Gerald_Goetsch_neuer_LN-Chefredakteur.htm
  2. ^ a b c en David Barnouw, „The authenticity of the diary”, în Harold Bloom (ed.), Anne Frank's The Diary of Anne Frank, Bloom's Literary Criticism, New York, 2010, p. 6.
  3. ^ en Pieter Lagrou, „Historical trials: getting the past right - or the future?”, în Christian Delage, Peter Goodrich (ed.), The Scene of the Mass Crime: History, Film, and International Tribunals, Routledge, New York, 2013, pp. 11-12.
  4. ^ Simon Wiesenthal, Asasinii printre noi, 1969, pp. 201-202.
  5. ^ a b en Lee, Carol Ann (). The hidden life of Otto Frank. London: Viking Press. p. 255. ISBN 978-0-7089-9174-9. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]