Léopold (metroul ușor din Charleroi)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Léopold


Structura centrală și spațiul dedicat liniilor, la stânga și la dreapta ei.
Informații generale
AdresăMontignies-sur-Sambre, Charleroi
Coordonate50°24′26.7″N 4°29′34″E ({{PAGENAME}}) / 50.407417°N 4.49278°E
Linii2
StructurăLa nivel
Peroane1 peron central
Linii2
Istoric
DeschisăNu
ElectrificatăNu
Alte informații
ProprietarTEC
AdministratorTEC Charleroi
Trafic
Pasageri (2020)0
Servicii
Stația precedentă   Metroul ușor din Charleroi   Stația următoare
către Sud
Linia M5
Terminus
Locația
Léopold (metroul ușor din Charleroi) se află în Charleroi
Stația Léopold
Stația Léopold

Léopold este o stație a metroului ușor din Charleroi de pe linia nefinalizată spre Châtelet. Stația este situată în Montignies-sur-Sambre, localitate componentă a zonei metropolitane Charleroi, și este denumită după strada Rue Léopold din apropiere.

Stația Léopold este construită în debleu, iar accesul urma să se facă dinspre strada Rue Léopold de la suprafață. Stația nu a fost niciodată terminată și echipată, fiind realizată doar structura de rezistență. Șinele care ar fi trebuit să traverseze Léopold nu au fost nici ele montate.

Stația Léopold nu apare pe planurile originale ale metroului ușor din Charleroi, datând din anii 1960.[1] Pe planurile de mobilitate ale zonei metropolitane Charleroi, publicate în iunie 2014, stația poartă numele „Corbeau” și este figurată semnificativ mai la sud-vest față de poziția ei reală din teren.[2] Numele său corect este vizibil pe un plan general prezentat de Marc Bolly, șef al serviciului Infrastructură al TEC Charleroi, televiziunii publice francofone RTBF, în noiembrie 2016.[3][4]

Construcția liniei spre Châtelet a început la sfârșitul anilor '70[5] și a fost întreruptă după ce sectorul transportului public a fost transferat din responsabilitatea guvernului federal în cea a regiunilor, în urma celei de-a treia reforme a statului belgian[6]. Acest lucru a cauzat oprirea finanțării, bugetul Regiunii valone fiind mult mai sărac decât bugetul federal, iar lucrările la această linie nu au mai fost reluate.[5]

Stația Léopold urma să deservească o zonă rezidențială, centrul comercial Cora Châtelineau și platforma industrială Charleroi–Châtelet.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Plan du métro de Charleroi, Années 60”. Wikimedia Commons. . Accesat în . 
  2. ^ „ANNEXES – Transport public des quartiers Est : population potentiellement desservie par la ligne de MLC” (PDF). Portalul oficial al Regiunii Valone (în franceză). Service Public de Wallonie – Ville de Charleroi. iunie 2014. pp. 138–139. Accesat în . 
  3. ^ „Fotografie a planului liniei” (în franceză). RTBF. . Accesat în . 
  4. ^ Arnaud Pilet (). „Inutilisée, la ligne est du métro de Charleroi coûte 15 000 euros par mois” (în franceză). RTBF. Accesat în . 
  5. ^ a b „PLAN COMMUNAL DE MOBILITÉ DE CHÂTELET” (PDF). mobilite.wallonie.be (în franceză). Serviciul Public pentru Mobilitate și Infrastructuri al Regiunii Valone. iulie 2003. p. 8. Accesat în . 
  6. ^ „Les troisième et quatrième réformes de l'État”. belgium.be (în franceză). Portalul oficial al guvernului federal belgian. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de stația Léopold
  • fr Stația Léopold pe Planul pentru Mobilitate al municipalității Charleroi. Iunie 2014. Anexele n°.3.2.2 și n°.3.2.3, paginile 138–139. Stația este figurată sub denumirea Corbeau și într-un loc incorect de pe hartă.