Koriakski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Vedere de pe vulcanul Avacinski

Koriakski sau Koriakskaia Sopka este un vulcan din peninsula Kamceatka în estul îndepărtat al Rusiei. Se află sub supravegherea centrului administrativ al ținutului KamceatkaPetropavlovsk-Kamceatski. Împreuna cu Avacinski a fost desemnat vulcan al deceniului, demn de studiu în special ținând cont de istoria sa de erupții explozive în apropierea zonelor populate.

Istorie geologică[modificare | modificare sursă]

Koriakski se află în zona cercului de foc al Pacificului, în locul unde Placa Paficică alunecă sub cea Eurasiatică cu o rată de 80 mm pe an. Între cele doua placi se află lavă, plăcile Pacifică și Eurasiatică fiind sursa vulcanismului dinamic de peste toată regiunea Kamceatka. Vulcanul a fost activ probabil pentru zeci de mii de ani. Înregistrările geologice indică faptul că au avut loc 3 erupții majore în ultimii 10.000 ani (în 5500 î.Hr., 1950 î.Hr., 1550 î.Hr.). Aceste trei erupții au fost în principal exuberante, generatoare de ample fluxuri de lavă.

Activitate recentă[modificare | modificare sursă]

Prima erupție a vulcanului Koriakski consemnată în documente istorice datează din 1890. Erupția a fost caracterizată prin emisii de lavă din fisuri, care s-au deschis în partea de sud-vest a vulcanului, având loc și explozii freatice. S-a presupus că a erupt din nou cinci ani mai târziu, însă s-a demonstrat contrariul: ceea ce se crezuse a fi fost o coloană de erupție a fost de fapt un abur generat de activitatea fumarolică puternică.

O altă erupție moderat explozivă a avut loc în 1926, după care vulcanul a „adormit” până în 1956. Erupția din 1956 a fost mult mai explozivă decât cele precedente cu VEI = 3, și a generat fluxuri piroclastice și lahars.[necesită citare] Erupția a continuat până în iunie 1957.

La 29 decembrie 2008, Koriakski a erupt din nou, degajând nori de cenușă până la altitudinea de 20.000 picioare (aproape 6.100 m). Aceasta a fost prima erupție majoră din ultimii 3.500 ani. În lumina acestei apropieri de Petropavlovsk-Kamceatski, Organizația Națiunilor Unite a desemnat, în 1996, în cadrul Deceniului Internațional pentru Reducerea Dezastrelor Naturale, vulcanul Korakski drept vulcanul deceniului, împreună cu vulcanul Avacinski.