Korat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Parvati,chat-adulte-femelle-race-korat.JPG

Korat este numele unei rase de pisici.

Clasificarea rasei: pisici cu părul scurt.

Speranța de viață: peste 15 ani.

Pisica Korat (thailandeză: โคราช, มาเล ศ, สี ส วาด, RTGS: Khorat, Malet, Si sawat) este o rasă de pisică domestică cu vârf argintiu, albastru-gri, cu părul scurt, cu o construcție mică spre medie și un procent redus de grăsime corporală. Corpul său este semi-cobby și neobișnuit de greu pentru dimensiunea sa. Este o pisică activă inteligentă și jucăușă, care formează legături puternice cu oamenii și este foarte vocală, cu un sunet diferit de celelalte rase. Printre caracteristicile distinctive ale lui Korat se numără capul în formă de inimă, ochii mari și verzi. Labele sale din față sunt mai scurte decât labele din spate.

Korat este o rasă naturală și una dintre cele mai vechi rase stabile de pisici și una dintre puținele care nu și-a schimbat aspectul de-a lungul secolelor. Originară din Phimai, Thailanda, este numită după provincia sa de origine, provincia Nakhon Ratchasima (denumită în mod obișnuit „Korat” de către poporul thailandez). În Thailanda, rasa este cunoscută sub numele de Si sawat, adică „culoarea semințelor sawat”. Korat este cunoscut în mod colocvial ca „pisica cu noroc”. În mod tradițional, acestea sunt date în perechi nou-căsătoritilor sau persoanelor care sunt foarte stimate, pentru noroc. Până nu demult, Korats nu erau vândute, ci doar făcute cadou.

istorie[modificare | modificare sursă]

Istorie

Pisica Korat și pisica siameză din Tamra Maew (The Cat-Book Poems) cred că provin din Regatul Ayutthaya (1351-1767 d.Hr.). Peste o duzină sunt acum păstrate în Biblioteca Națională a Thailandei.

Prima probabilă aluzie la rasă se află în Thai Tamra Maew (Poeziile cărții de pisici), scrisă între 1350 și 1767 CE și acum în Biblioteca Națională a Thailandei. [1] Cu toate acestea, ilustrația Korat din această carte nu este suficient de detaliată pentru a fi definitivă în ceea ce privește rasa descrisă. În ultimii ani, Korat a fost fotografiat pe un timbru poștal în Thailanda. Un exemplu atârnă în orașul oficiului poștal al lui Korat.

Korats a apărut pentru prima dată în Marea Britanie sub denumirea de „Blue Siamese” în 1889 și 1896, dar aceste pisici albastre solide nu se conformau percepției judecătorilor despre pisică a unei pisici siameze și au dispărut până în 1901. Un import timpuriu, „Dwina” , deținută de crescătoarea albastră rusă, doamna Constance Carew-Cox și menționată în Cartea pisicii (1903) a lui Frances Simpson, a produs cu reputație un număr mare de pisoi "siamezi"; cealaltă, bărbatul siamez albastru al doamnei B. Spearman, „Nam Noi”, a fost descalificat ca siamez, dar acceptat în clasa rusă sau orice alt albastru în care a plasat primul (WR Hawkins, „În jurul stilourilor”, iulie 1896 ). Spearman a încercat fără succes să importe mai multe dintre aceste „albastre siameze”.

Korats a apărut pentru prima dată în SUA în anii 1950. În 1959, păsările Cedar Glen au fost primele care au importat o pereche de Korat în SUA pentru reproducere: un mascul pe nume Nara și o femeie pe nume Darra. În 1966, Korat a fost acceptat în statutul de campionat, prin eforturile unui crescător din Maryland.

Aspect[modificare | modificare sursă]

Culoarea neobișnuită a lui Korat este de fapt un albastru cu vârfuri argintii care pare să strălucească. Thailienii se referă la această culoare drept „gri-nor-ploaie”, iar strălucirea este „spumă de mare”. Această pisică are un singur strat scurt, cu rădăcini de un albastru argintiu mai deschis. Culoarea firului de păr crește până la un albastru mai profund, iar vârfurile sunt argintii, în special pe bot și degetele de la picioare. Aceasta este singura culoare acceptată pentru un Korat. Ochii sunt mari și peridot verzi la o pisică adultă, dar pisoii au ochi noroioși, chihlimbar sau de culoare verde-auriu care se schimbă treptat pe măsură ce devin adulți, la doi până la patru ani.

Deși este rar, Korats au ocazional marcaje sau pete albe sau slabe sau chiar dungi gri foarte slabe. Uneori aceste pete cresc în funcție de vârstă. Acestea sunt văzute ca defecte, iar pisicile sunt descalificate să concureze în expoziții de pisici. Cu toate acestea, astfel de marcaje nu au niciun efect asupra personalității sau sănătății.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Korat