Konstantin Josef Jireček

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Konstantin Josef Jireček

Konstantin Josef Jireček (24 iulie, 1854 - 10 iunie, 1918), fiul lui Josef a fost un profesor ceh de istorie de la Praga.

A intrat în serviciul Bulgariei în 1879, iar în 1881 a devenit ministrul educației la Sofia. În 1884 a devenit profesor de istorie universală în cehă la Praga, iar în 1893 profesor de antichități slavone la Viena.

Majoritatea scrierilor sale se ocupă de istoria slavilor sudici, și literatura lor. Printre acestea se numără o Istoria bulgarilor (cehă și germană, 1876), Istoria sârbilor, Principatul Bulgariei (1891), Călătorii în Bulgaria (cehă, 1888), etc.

Și-a petrecut copilăria în Viena și a studiat la Academia Tereziană până în 1872, când a publicat prima sa lucrare, „Книгопис на новобългарската книжнина” (Scrierea noii literature bulgare). Cât a fost elev a arătat un interes deosebit față de limbile străine (franceză, sârbo-croată, bulgară, italiană, rusă, turcă și greacă). Tot în 1872 s-a înscris la Facultatea de Filozofie din cadrul Universității din Praga unde a studiat istorie și filologie modernă. În 1876 a scris prima sa carte Istoria bulgarilor în cehă și germană, o carte despre bulgari în perioada dintre întemeierea statului și până la ocupația otomană. Această lucrare are o importanță deosebită pentru bulgarii acelori vremuri, pentru că a atras atenția lumii europene despre existența bulgarilor în teritoriul din sudul Dunării Această carte a fost lucrarea sa de doctorat, fiind prima carte completa de istorie a bulgarilor. Dar munca sa nu se oprește la a scrie istorii • A făcut eforturi pentru deschiderea de școli în Sofia si Lom • A arătat importanța unor școli profesionale și agricole • A inițiat deschiderea de școli pedagogice și a organizat pentru prima oară în Bulgaria cursuri de vară pentru calificare pedagogică • Este autorul a numeroase legi ce au fost ulterior adoptate de Parlament • Datorită lui Biblioteca și Muzeul Național au devenit instituții de importanța naționala

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]