Klingsor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la un personaj legendar. Pentru o revistă interbelică, vedeți Klingsor (revistă). Pentru alte sensuri, vedeți Klingsor (dezambiguizare).
Klingsor
Apariții
Apariții înParzival[*][[Parzival (Germanic medieval romance)|​]]
Sängerkrieg[*][[Sängerkrieg (literary work)|​]]
Parsifal  Modificați la Wikidata
Profil
Sexulbărbat[*]  Modificați la Wikidata
Relații

Klingsor von Ungerlant este un personaj misterios legendar din literatura medievală germană, echivalentul vrăjitorului Merlin din literatura medievală engleză. O serie de autori (Spangenberg, Wagenseil, Morhof ș. a.) se referă la el ca la un personal istoric.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În Codex Manesse⁠(en)[traduceți], culegere de cântece de la începutul secolului al XIV-lea, este unul din protagoniștii concursului de trubaduri din Wartburg (Turingia),[1] care a avut loc în anul 1206, ocazie cu care a prevestit nașterea sfintei Elisabeta de Turingia în Casa Arpadiană.

În pofida detaliului că ar fi fost castrat, compozitorul Richard Wagner i-a atribuit lui Klingsor rolul de bas în opera Parsifal, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În povestirea „Dragostea din butelcă” de Antal Szerb,[2] el este gazda lui Sir Lancelot din ciclul „Cavalerii Mesei Rotunde” și intervine în relația cavalerului cu regina Guinevere, soția regelui Arthur.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ În germană: Sängerkrieg sau Wartburgkrieg
  2. ^ Antologia literaturii maghiare, Editura pentru Literatură Universală, București, 1969, pp. 361-370. În românește de Constantin Olariu.