Klaus Wowereit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Klaus Wowereit, 2012

Klaus Wowereit (n. 1 octombrie 1953, Berlin) este un politician german, membru al Partidului Social Democrat al Germaniei (SPD), primar al Berlinului între anii 2001-2014. Deoarece Berlinul este un stat-oraș, primarul său este în același timp și prim-ministrul guvernului de land; de aceea poziția sa se numește în germană Regierender Bürgermeister.

Wowereit este printre cei mai faimoși politicieni germani care este homosexual. Și-a declarat public orientarea sa sexuală înainte de alegerile pe land din 2001, când a lansat fraza, acum faimoasă, „Ich bin schwul, und das ist auch gut so”. („Sunt gay și aceasta e bine așa”).

Wowereit și alegerile din Berlin[modificare | modificare sursă]

2006[modificare | modificare sursă]

Coaliția de guvernare a SPD-ului (Wowereit) cu partidul Die Linke (Stânga), supranumită roșu-roșu, a fost realeasă în alegerile pe land din 2006.

2011[modificare | modificare sursă]

La 24 noiembrie 2011 Klaus Wowereit a fost ales pentru un nou mandat de primar al Berlinului, susținut de o mare coaliție SPD-CDU. Wowereit a anunțat în data de 26 august 2014 că va demisiona din funcție pe 11 decembrie 2014, data la care a fost ales noul primar al Berlinului.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]