Kfar Kana

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kfar Kana
כפר כנא
—  așezare umană  —
Biserica ortodoxă din Kfar Kana
Biserica ortodoxă din Kfar Kana
Kfar Kana se află în Israel
Kfar Kana
Kfar Kana
Kfar Kana (Israel)
Poziția geografică
Coordonate: 32°45′N 35°21′E ({{PAGENAME}}) / 32.750°N 35.350°E

ȚarăIsrael Israel
DistrictNord
ÎntemeiereSecolul al II-lea î.Hr.

Suprafață
 - Oraș10 km²
Altitudine200 m.d.m.

Populație (2011)
 - Oraș19.703 locuitori
 - Densitate1.958,5 loc./km²

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)

Prezență online

Kfar Kana (în ebraică כפר כנא, în arabă كفر كنا ) este un orășel arab din Israel, cu statut de "consiliu local" din 1968, situat în Galileea inferioară, la 6 km nord-est de Nazaret. Are o populatie de circa 18,000 locuitori (2006). Este asociat cu satul Cana Galileii, unde potrivit Noului Testament, a transformat Iisus apa în vin.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Așezarea antică Kana din Canaan este menționată încă în כתבי המארות de pe tăblițele de le Tel al Amarna din Egipt. În perioada Primului Templu exista aici o așezare evreiască (israelită), la fel și în perioada celui de-al doilea Templu, asa cum reiese din scrierile lui Iosephus Flavius (Yosef ben Matityahu). Acesta din urmă a locuit în localitate și a întărit-o în vreme ce a fost guvernator al Galileei în anii Marii revolte a evreilor împotriva romanilor.[1]. Așezarea a continuat să existe în timpul Amoraimilor si în întreaga perioada a scrierii Mishnei și Talmudului. După tradiția iudaică, aici au fost îngropați învățați talmudiști însemnați ca Rava și Rav Huna. S-ar mai fi așezat aici și garda (mishmeret)de preoți cohanim Eliashiv. Lângă localitate se află mormântul lui Raban Shimon ben Gamliel.

În epoca bizantină s-au așezat aici și creștini. Există ruinele unei biserici din secolul al VI-lea. Sub aceasta s-a descoperit pavimentul mozaicat al unei sinagogi din secolul al IV-lea.

În evul mediu localitatea a devenit un punct de tranzit pe drumul dintre Egipt și Siria, iar în secolul al XVI-lea a cunoscut prosperitate datorită atelierelor de vopsire a țesăturilor. După recensământul otoman din 1555 locuiau la Kfar Kana 375 familii creștine și 65 familii de evrei, o parte din ele provenind din evreii izgoniți din Peninsula Iberică. După câte se pare în secolul al XVII-lea comunitatea evreiască din localitate și-a încetat existența. În secolul al XIX-lea pe locul vechii biserici din veacul al VI-lea a fost înălțată o biserică catolică, de asemenea a fost construită în Kana și o biserică ortodoxă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Viața lui Yosef, cap.16