KazCosmos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
KazCosmos
Stabilit  Modificați la Wikidata
SediuAstana  Modificați la Wikidata
AdministratorTalgat Musabayev⁠(d)

Agenția Spațială Națională a Republicii Kazahstan (în kazahă Қазақстан Республикасы Ұлттық ғарыш агенттiгi, cu alfabetul chirilic: Qazaqstan Respublikasy Ūlttyq ğaryș agenttıgı), cunoscută și sub numele de KazCosmos sau KazKosmos, este agenția spațială națională a Kazahstanului și a fost înființată oficial la 27 martie 2007.[2]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Corpul de cosmonauți[modificare | modificare sursă]

La 7 ianuarie 2000 guvernul kazah a decis că va forma un corp de cosmonauți.[3] La acel moment, doi cosmonauți kazahi zburaseră deja: Toktar Aubakirov⁠(d) (în 1991) și Talgat Musabayev⁠(d) (în 1994, 1998 și ulterior în 2001).[4] Doi viitori cosmonauți: Aidyn Aimbetov⁠(d) și Mukhtar Aymakhanov⁠(d) au fost selectați în anul 2002 dintr-un număr de 2000 de candidați.[5] Ei au fost trimiși în Orașul Stelar din Rusia, unde au urmat un antrenament din 2003 până în 2009, când criza financiară mondială a amânat pe termen nelimitat zborul spațial. În anul 2009 s-au întors pentru a lucra la KazCosmos.[6] Ei erau programați inițial să facă parte dintr-un zbor spațial în 2005 sau 2006.[7] Aymakhanov a părăsit Kazahstanul în 2012 pentru a deveni cetățean rus și a urma o carieră de cosmonaut.[8] Aimbetov era încă pregătit pentru zborul spațial în aprilie 2015 și fusese proiectat inițial să zboare la o lansare ce urma să aibă loc în 2017.[9] În iunie 2015 a fost selectat ca înlocuitor pe Soyuz TMA-18M⁠(d) / Soyuz TMA-16M al cântăreței engleze Sarah Brightman, care s-a retras din programul de pregătire, și al rezervei ei, antreprenorul japonez Satoshi Takamatsu⁠(d), care a refuzat să mai zboare. Aidyn Aimbetov a fost lansat de pe cosmodromul Baikonur pe 2 septembrie 2015, a andocat la Stația Spațială Internațională și s-a întors pe 11 septembrie 2015, aterizând în stepa Kazahstanului, după ce a petrecut 10 zile în spațiu.[10][11]

Sateliți[modificare | modificare sursă]

În anul anterior înființării, la 18 iunie 2006, satelitul de comunicații KazSat-1⁠(d) a fost lansat de pe Cosmodromul Baikonur, marcând începutul operațiunilor spațiale independente de zbor ale Kazahstanului.[12] În anul 2008 comunicațiile cu satelitul s-au încheiat și, prin urmare, acesta a fost declarat pierdut.[13] Următorul satelit planificat, KazSat-2⁠(d), a suferit mai multe întârzieri, dar a fost lansat în cele din urmă pe 16 iulie 2011 de la bordul unei rachete Proton. KazSat-2 a fost construit de Krunichev și Thales Alenia Space Italy.[14] Agenția KazCosmos a semnat apoi un contract cu ISS-Reshetnev și Thales Alenia Space Italy pe 21 iunie 2011 pentru un al treilea satelit de telecomunicații, numit KazSat-3⁠(d), care a fost lansat în anul 2014.

Operațiuni[modificare | modificare sursă]

Directorul agenției, Talgat Musabayev⁠(d), este un veteran al zborurilor spațiale, care a efectuat trei zboruri în Comos și două sejururi de lungă durată la bordul stației spațiale rusești Mir. Musabayev susține că Cosmodromul Baikonur, care se află în Kazahstan, este componenta principală a cooperării dintre programele spațiale ruse și kazahe.[12] Rușii continuă să folosească în mod intensiv cosmodromul Baikonur pentru lansări.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.unicode.org/iso15924/iso15924-codes.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „PM introduced new head of Kazakh National Space Agency”. kazinform. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Press-Service of Kazcosmos. „Aidyn Aimbetov: "I will travel into space only under the Kazakh flag". Arhivat din original la . 
  4. ^ „Kazakhstan's Third-Ever Cosmonaut to Replace Pop Star Brightman on ISS Mission”. The Moscow Times⁠(d). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Aidyn Aimbetov: Flying into the Space is not Buying a Theater Ticket”. Akimat of Astana. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Sara Kabikyzy (). „A. Aimbetov appointed Advisor to Kazkosmos Chairman”. KazInform⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „2 Kazakh Cosmonauts to Undergo Training at Russia's Stellar City”. PRAVDA.ru. . 
  8. ^ Anatoly Zak (). „Kazakh cosmonaut to replace Brightman on space station trip”. Sen. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ AFP (). „Russia eyes Kazakh cosmonaut as space tourist”. Space Daily. 
  10. ^ Irene Klotz (). „Record-setting cosmonaut, two visiting crewmen head home from space station”. Science Daily⁠(d). Reuters. Arhivat din original la . 
  11. ^ Chris Gebhardt (). „Soyuz TMA-18M docks to increase ISS crew size to nine”. NASA Spaceflight .com. 
  12. ^ a b „BAIKONUR IS STILL THE CORE OF KAZAKH-RUSSIAN COOPERATION IN SPACE”. interfax.kz. februarie 2008. 
  13. ^ „KazSat”. russianspaceweb.com. Arhivat din original la . 
  14. ^ „First ILS Proton Shared Launch with the KazSat-2 Satellite - Kazkosmos”. ILS website. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]